duminică, 23 octombrie 2011



Importanta vietii umane


" La ce foloseste sa te bucuri de dorinte in acest corp urat mirositor, insubstantial, simplu conglomerat de oase, piele, muschi, nervi, carne, samanta, sange, mucozitati, lacrimi, aer, bila...? 
La ce foloseste sa te bucuri de dorinte in acest corp supus dorintei, maniei, lacomiei, , iluziei, fricii, , invidiei, descurajarii, foamei, setei, senilitatii, bolii, tristetii, mortii, care este despartit de tot ceea ce merita sa fie dorit, dar una cu tot ceea ce nu merita sa fie dorit?

Cine poate fi mai pacatos decat acela care, dupa ce a obtinut in sfarsit un corp uman - care nu este deloc usor de obtinut si care serveste drept trambulina catre eliberare - nu se grabeste sa se inalte catre Sine?

De aceea, cel care nu-si cunoaste propriul interes, desi a obtinut o forma de viata cea mai buna posibila, nu face altceva decat sa se sinucida.

Omul trebuie sa se protejeze in intregime de sine. El este precum un vas in care se poate aduna orice. De aceea, el trebuie sa se protejeze pe sine. In caz contrar, el nu va reusi sa cunoasca Adevarul.

Case, bani, pamanturi, chiar si o karma buna sau rea pot fi obtinute oricand, dar nu si un corp uman.

Oamenii fac intotdeauna eforturi sa-si protejeze corpul fizic. Ei nu doresc sa-si abandoneze corpul nici chiar atunci cand sunt bolnavi de lepra sau de alte boli grele.

Daca doreste sa dobandeasca cunoasterea, cel virtuos trebuie sa faca eforturi sa-si protejeze corpul fizic. Daca omul nu se pazeste impotriva relelor, cum ar putea el sa aspire catre bine si sa se inalte astfel catre Sine?

Cum s-ar putea descurca cu boala atunci cand pleaca in locuri in care nu sunt remedii, cel care nu se vindeca de bolile demoniace chiar aici, pe pamant.

Ce prost incepe sa sape un put chiar in clipa in care ii arde casa? Atata vreme cat exista acest corp, omul ar trebui sa cultive Adevarul.

Omul trebuie sa cultive binele suprem atunci cand simturile sale nu  sunt amortite, cand suferinta nu s-a inradacinat in el, iar obstacolele nu au devenit inca prea covarsitoare pentru ca el sa mai poata lupta cu ele."

(Kula-Arnava-Tantra) 

Un comentariu:

Flaviius spunea...

Imi place! ma inspira! :)