vineri, 17 februarie 2012



20 de lectii de la ,,scoala vietii”


Peste ocean, se numeşte ,,street wisdom”, termen inspirat de ,,vagabonzii miliardari”  care au facut avere in perioada de glorie a Americii mizand doar pe fler, vointa si intelepciune deprinsa pe ici pe colo. Spaniolii au denumit-o, elegant si subtil, ,,gramatica parda”, aluzie la abilitatea nativa a unor oameni de a cadea in picioare indiferent de inaltimea asteptarilor si de abisul esecului. Romanii ii spun, mai plastic, ,,scoala vietii”: ce nu inveti din carti, te invata experienta. Indiferent cate diplome ai adunat in CV, exista anumite lectii pe care viata le livreaza doar ca ,,premiu” pentru cicatricile si poticnelile din anii si deceniile de plimbat prin lume, trait si iubit. Din toate concluziile trase de mine in ultimii ani, fie ca au fost inspirate de oameni speciali sau deprinse prin cazaturi si inimi frante, vreau sa impartasesc cu tine 20 de ,,teoreme” de baza ale existentei, de a caror aplicare depind, in ultima instanta, fericirea si seninatatea ta.

1. Nu e nimic personal
Unul dintre acele adevaruri care circula libere prin lume, orfane de autor sau de epoca spune asa: la 20 de ani, anticipezi cu teama ce va gandi lumea despre tine, la 40 de ani nu-ti mai pasa ce gandeste lumea despre tine, iar la 60 de ani iti dai seama ca, de fapt, lumea nu s-a gandit la tine niciodata.
Cand cineva isi pierde cumpatul, iti intoarce spatele, n-are rabdare sa-ti asculte povestea pana la capat sau refuza sa iasa cu tine in oras dupa ce tu ti-ai reprimat ultimele urme de mandrie pentru a-i pune marea intrebare, motivul se afla la EL, nu la TINE. Nu inseamna ca TU esti enervanta, ca toata lumea iti intoarce spatele, ca poveştile tale sunt plictisitoare sau ca niciun barbat nu te va dori vreodata. Pur si simplu, in acel moment, persoana respectiva are alte griji, dorinte sau aspiratii, care nu au de cele mai multe ori nicio legatura cu tine.
Cand cineva te face sa suferi, sa te simti prost sau se rasteste la tine iar tu te simti responsabila pentru iesirea lui (,,Am zis ceva gresit?”, ,,E suparat pe mine”, ,,Sigur, nimeni nu ma place”), e ca si cum i-ai lua povara asupra ta. Lasa-l sa-si poarte singur ,,pietrele de moara”. Oricat de mult ne-ar placea sa credem asta, chiar nu suntem centrul universului celor din jur.

2. Nu fii ,,draguta”, fii ,,memorabila”!
Un cuvant care s-a demonetizat drastic este ,,dragut”. De la ghiveciul cu muscate pana la un top sexy de seara sau la copilul vecinilor, totul este ,,dragut”. Nu-i de mirare ca americanii au ajuns sa se simta jigniti cand adjectivul omolog – ,,nice” – le este adresat.
Cuvantul ar trebui exilat la periferia vocabularului nostru si folosit exclusiv pentru a alinta micutii chihuahua sau ultima coafura cu suvite mov a matusii. Daca inca te cramponezi de tiparul ,,fetei dragute”, cautand validarea celor din jur, a venit vremea sa privesti adevarul in fata: nu fetele ,,dragute” ajung departe in viata, nici cele ,,rele”, ci numai cele ,,memorabile”. Ce inseamna asta? in loc sa treci prin viaţa tiptil, in speranta ca cineva iti va premia dragalasenia, fa-ţi curajul de a te face remarcata in unicitatea ta fireasca.
Spune-ti raspicat opinia, chiar daca nu seamana cu a nimanui, critica si cand nimeni n-are curaj sa obiecteze, poarta verdele aprins care-ti place in loc de banalul beige indiferent cine ar putea stramba din nas, rosteşte replica intepatoare care-ti vine in minte. Poarta-te asa cum simti. Vei avea surpriza sa constati ca ceea ce esti cu adevarat este mai ,,memorabil” decat ai fi banuit vreodata.

3. Nu te impusca singura in picior
Evocarea permanenta  a defectelor si auto-ironia dusa la extrem nu-ti vor atrage simpatia celor din jur, ba chiar din contra. Nu ,,cersi” complimente printr-o atitudine de falsa modestie si nici nu te lovi singura cu pietre, declarandu-te la fiecare doua vorbe ,,neindemanatica”, ,,uituca” sau ,,antitalent la limbi straine”, inainte ca cineva sa aiba timp sa-ţi observe macar presupusele neajunsuri. Tu chiar ai vrea sa-ti petreci timpul cu cineva atat de nepriceput in toate?

4. Nu-ti alege jobul, lasa-l sa te aleaga  el pe tine.
Modeleaza-ti viata dupa inclinatiile si pasiunile care te tin treaza noaptea, nu dupa calculele facute la lumina zilei. Fie ca este vorba de vindecarea cancerului sau pur si simplu de un business cu carti de colorat, fiecare dintre noi are un talent aparte care se afla chiar sub nasul nostru si nu e niciodata prea tarziu sa-l gasim. Care este lucrul care te pasioneaza atat de mult incat ai fi dispusa sa-l faci si gratis dar pentru care ai putea ajunge sa fii platita? Cand ai gasit raspunsul la intrebare, ti-ai gasit si scopul in viaţa.

5. Fii recunoscatoare!
Amenintarea drobului de sare din poveste e mai actuala ca niciodata: intotdeauna un pericol, o dezamagire sau o grija pandesc de dupa colt, gata sa-ti fure linistea. Fara exceptie insa, in acelasi timp se intampla si ceva frumos, fara sa ai timp sa bagi de seama. Ca sa ajungi la ceea ce-ti doresti,  oricat de indepartat ar fi orizontul, spune ,,Multumesc” in gand pentru toate lucrurile marunte si minunate care ti se intampla chiar acum. Fericirea nu vine sa dea afara tristetea, asteapta sa eliberezi tu spatiul inainte sa vina sa se cuibareasca in viata ta.

6. Alege-ti compania cu grija!
Cand selectezi oamenii care merita un strop din timpul tau pretios, pune-ti doua intrebari. Prima: cum te simti dupa o intalnire cu persoana respectiva? Raspunsul corect este unul singur: vesela si bine-dispusa. Daca un prieten te secatuieste de energie si te deprima cu orice ocazie, lasa-l sa fie ,,vampir” cu altcineva. A doua intrebare: cine initiaza iesirea? Garcia Marquez spunea ca niciodata nu trebuie sa-ti petreci timpul cu cineva care nu e dispus sa si-l petreaca cu tine. Cand numai unul dintre voi insista sa va vedeti iar acea persoana esti de obicei tu, e semn ca trebuie sa depui armele. Sunt destui oameni pe lume care s-ar simţi norocoşi sa se bucure de compania ta.

7. Iubeste-ti corpul!
Niciodata,  in aceasta viata, corpul tau nu va fi mai sanatos, mai frumos si mai tanar decat este acum, in aceasta clipa. in loc sa te plangi de ceea ce nu ai sau nu esti, alege sa te simti frumoasa. Peste 20 de ani de-acum inainte vei da orice pentru ,,coapsele prea pline”, ,,fundul prea mic” sau ,,parul prea cret” de care te plangi astazi.

8. Nu incerca sa salvezi lumea
Lumea nu vrea sa fie salvata. Pe cuvant! Am incercat si realitatea ne-a lovit in fata. Chiar daca-ti vor fi recunoscatori la inceput, cei pe care i-ai ,,dadacit”  vor ajunge, in timp, sa-ţi poarte ranchiuna pentru ca  i-ai facut sa se simta slabi si incapabili sa se salveze singuri. Iar cand ,,rotiţele” vor sari din nou de pe sine, vina va fi şi a ta.

9. Cresti, dar nu imbatrani!
Nu e nimic mai descurajant decat sa auzi justificarea comoditatii, a esecului sau a lipsei de curaj prin formulari de genul ,,Poate daca eram cu 10 ani mai tanara”, ,,La varsta mea…” sau clasicul ,,Nu mai am 20 de ani ca sa…”. Cand apar si-asa destule obstacole in calea lucrurilor pe care ni le dorim, de ce sa lasam o pereche de cifre sa ne garboveasca si mai mult speranta? Cand te simti ,,batrana”, e semn ca e timpul sa te indragostesti din nou, sa te apuci de un alt sport, de o alta facultate, de un nou hobby. Batranetea apare pentru prima oara in suflet, nu in ridurile de pe chip.

10 Lasa-i pe ceilalti sa fie liberi
Cand iubesti un om, lasa-l sa fie cine este cu adevarat. Liber sa te adore sau sa-i fii absolut indiferenta, fara ca fericirea ta sa  depinda de alegerea lui. Nimeni nu te va iubi mai mult si mai sincer decat cel caruia ii lasi libertatea sa te indeparteze, sa nu te iubeasca, sa nu-i pese. In clipa in care iti retragi mana intinsa rigid in aşteptare, el va veni si te va prinde in brate.

11. Nu lasa furia si ura sa imbatraneasca
Ce se intampla  cu resturile cremei de zahar ars cand le uiti intr-un bol pentru doua zile? Se intaresc atat de tare pe marginile vasului incat trebuie sa le razuiesti minute in sir. Cum ar fi daca le-ai fi uitat… cateva luni? Acum gandeste-te la resentimente, furie si frustrari adunate in ani şi decenii. Cu cat se pietrifica mai mult in tine, cu atat iti va fi mai dificil sa le desprinzi de suflet.
Tranteste cu pumnul in masa acum, nu astepta sa se acumuleze furia; reproseaza-i iubitului ca nu a tinut minte aniversarea voastra in momentul in care se intampla, nu la prima cearta; fa-ti curaj si marturiseste-i omului la care tii ca te-a ranit chiar in clipa in care a facut-o, nu dupa luni de zile. Nu astepta. Sentimentele negative se acresc in inima ta ca o sticla de vin careia i-ai scos dopul si ai lasat-o sa fiarba la soare.

12. Fa-ti timp sa…nu faci nimic!
Viata de zi cu zi se construieste din multe evenimente punctuale si solicitante, care se succed rapid si-ti fura energia. Departe de deadline-uri, proiecte de viitor si planuri, supravietuieste, insa, o lume paralela cu a ta. Renunta la pauza de pranz o data pe luna si fa-ti timp pentru o scurta plimbare printr-un parc. Priveste copacii, asculta natura, uita-te catre cer. Se spune ca suntem oglindirea lucrurilor pe care le vedem, deci alege sa vezi si ceva frumos din cand in cand. Oricat ai fi de ocupata, lasa un loc liber pentru nimicurile plicticoase si extraordinare care se petrec in jurul tau.

13. Fii generoasa
Cand esti suficient de sigura pe tine, ai puterea sa ierti, sa-l privesti pe celalalt cu intelegere si sa-i compatimesti scaparile. Defectele, rautatile si meschinariile celor din jur ne enerveaza doar cand le gasim ecou in noi insine. Cand esti fericita, iti poti permite sa arati generozitate si, in loc sa te enervezi cumplit pe cineva, sa simti mila pentru nefericirea si greselile lui. Fiecare om pe care-l intalnim duce o lupta si mai grea decat a noastra.

14. Prieteniile se impart pe varste si epoci
Nu toţi prietenii buni de azi iţi vor fi alaturi toata viaţa. Unii te vor insoţi o bucata  de drum, dupa care o vor lua pe calea lor. Nu inseamna ca te tradeaza sau te iubesc mai putin, pur si simplu vietile voastre nu mai coincid. Chiar daca suntem suficient de norocoşi sa avem oameni care ne insoţesc din clasa I pana la nunta de aur, fiecare etapa a vieţii noastre aduce cu ea alţi protagonişti. Fiecare ne poate invata ceva pretios.

15. Nu copia pe nimeni
Nu incerca niciodata sa-ţi construieşti existenţa ca o replica la vieţille oamenilor pe care-i admiri, sperand ca astfel le vei imita reuşitele şi fericirea. Turnul Eiffel va fi mereu cel din Paris, nu copia – fie ea si stralucitor de scumpa – din Las Vegas. Cand ,,furi” drumul altcuiva, nu mai ajungi sa afli niciodata ce miracole te-ar fi asteptat daca mergeai pe al tau.

16. Traieşte in prezent
Viaţa nu este o repetitie cu costume inaintea unei mari reprezentatii, asa cum nici ,,astazi” nu este doar un exercitiu pentru ziua de maine sau poimaine. Fa-ti timp sa fii ,,tu” inainte de ,,noi”, sa bei un capuccino cand ţi se face pofta de gustul spumei de lapte, sa asculti o melodie in clipa in care-ti vine in minte, sa suni pe cineva cand te gandesti la el si sa pleci in weekend exact cand simti ca nu mai poti trai fara caldura nisipului pe talpi. Daca traiesti in viitor, nu ajungi sa traiesti niciodata.

17. Asculta cu atentie
Unul dintre cele mai mari talente pe care le poti slefui in viata este cel de ascultator. Nu ai nevoie decat de rabdare, curiozitate si interes sincer fata de oameni. La urmatoarea intalnire la care vei avea impulsul de a turui vrute si nevrute ca sa-l convingi pe celalalt cat de minunata esti, opreste-te, respira si…primeste-l si pe el in filmul tau. Pentru fiecare lucru pe care-l spui despre tine, pune si o intrebare. Una sincera, nefortata. in fiecare dintre noi se ascunde un ,,egoist”, care vrea sa fie iubit, admirat si sa i se acorde putina atentie sincera.

18. Desclesteaza  pumnul
Cum ar fi sa  asterni prea multe straturi de machiaj pe chip? Sa pui zece randuri de haine pe tine? E acelaşi lucru cu a te inveli, zilnic in zeci de straturi de griji, stres şi intrebari fara raspuns, chinuita de gandul ca lucrurile nu vor ieşi cum ţi-ai imaginat. Cand te straduiesti prea mult, viata iti scapa printre degete. Spune ,,Ce va fi, va fi”, trage aer in piept si rasfira-ti degetele. Cand unghiile tale sunt infipte adanc in obiectul dorintei, nimeni nu poate sa te tina de mana.

19. Nu-ti irosi energia criticand
Cand critici pe cineva, te pui in rolul publicului, al spectatorului blazat care mesteca floricele si comenteaza cat de fals si-a spus replica actriţa de pe marele ecran. Nimeni nu-ti aude bombaneala si nimanui nu-i pasa de parerea ta. Mai bine vezi-ti de filmul vietii tale si da-le altora motive sa te critice, sa te invidieze sau sa te admire. Indiferent cat de fals işi rosteşte actriţa replicile, fata cu popcornul nu va scrie niciodata istorie. Fata de pe ecran, oricat de netalentata, are macar o sansa.

20. Accepta-ti cazaturile cu gratie
Indiferent cat de jenante, dureroase sau dezamagitoare ti-ar fi esecurile, momentul in care te ridici de la pamant, te scuturi de praf si privesti din nou catre cer reprezinta o oportunitate mai mare decat toate clipele de beatitudine de pe culmile succesului. Un esec te obliga sa te schimbi, sa-ti radiografiezi greselile, sa arunci harta, sa-ti desenezi una noua si sa pornesti pe un alt drum daca e nevoie. Uneori, calea spre adevarata fericire merge paralel cu drumul pe care am apucat, iar puntea dintre calea gresita si cea corecta trece, aproape intotdeauna, pe deasupra unor prapastii amenintatoare.

Niciun comentariu: