duminică, 23 ianuarie 2011


Alegerile conştiente ale sufletului determină reuşita relaţiei de cuplu

Cele şapte alegeri ale sufletului

Bucuria şi împlinirea armonizării profunde în cuplul sunt stări pe care le putem atinge dacă, în momentele de cumpănă, facem anumite alegeri conştiente. În lucrarea The Conscious Heart (Inima conştientă) Kathlyn şi Gay Hendricks prezintă şapte tipuri de astfel de alegeri care, clipă de clipă, ne pot ajuta să ne modelăm relaţia.

Acestea sunt numite alegeri ale sufletului pentru că, exprimând ceea ce simţim cu adevărat, ne aduc tot mai aproape de sufletul nostru şi de cine suntem noi în realitate. De fiecare dată când facem o astfel de alegere, mai facem un pas către starea de armonie şi cu cât le repetăm mai mult, cu atât armonia în care trăim devine tot mai reală şi mai vie. 

Iată-le prezentate pe scurt:

1. Generozitatea 
Atunci când suntem tentaţi să ne întrebăm „Ce primesc eu în schimb?” am putea alege să ne întrebăm „Cu ce ne ajută aceasta pe amândoi?” şi apoi să vedem ce se petrece.

2. Autenticitatea 
Autenticitate înseamnă adevăr. Aşa cum nu îl minţim pe Dumnezeu atunci când ne rugăm, la fel trebuie să fim şi în relaţiile noastre. Adevărul conferă siguranţă, el aduce vindecare, lumină şi binecuvântare. Cea care generează durerea este ignoranţa. 

3. Echilibrul 
Marea majoritate a cuplurilor ajung în situaţia în care unul dintre cei doi domină. Dacă însă ne dorim o relaţie de cuplu spiritual este necesar să alegem egalitatea.

4 şi 5. Mirarea şi jocul 
Sunt atitudini esenţiale mai ales în etapele trei şi patru. Atunci când suntem încredinţaţi că ştim cum se petrec lucrurile suntem blocaţi într-o stare a cărei soluţie o pot aduce mirarea, curiozitatea jucăuşă şi cercetătoare. Dacă, în loc să dăm vina pe celălalt, ne spunem „Sunt uimit că am ajuns în această situaţie. Mă întreb cum am ajuns în această situaţie.”) se poate produce un miracol. Jocul, pe de altă parte, ne poate scoate din rutină. După o seară de dans ori o plimbare cu bicicleta, problemele se rezolvă mult mai uşor şi mai repede. Nu ne putem juca atunci când suntem blocaţi în automatisme, încruntaţi şi previzibili. Mirarea şi simţul jocului ne ajută să ne regăsim propria identitate în dosul măştilor pe care ni le-am creat de-a lungul timpului.

6. Recunoştinţa 
Uneori apare în mod surprinzător, alteori trebuie să o invocăm în mod conştiincios. Suntem obişnuiţi să aşteptăm ca ceilalţi să facă ceva bun pentru a-i aprecia. Este ca şi cum i-am spune grădinii: „Dă-mi nişte legume şi apoi poate că o să ud şi eu straturile.” Exprimarea aprecierii este un act de credinţă, la fel ca şi îngrijirea seminţelor în grădină. Cu deosebirea că, în relaţii, rezultatele pot să apară mult mai repede.

7. Creativitatea
Multe din problemele de cuplu apar din cauza nemanifestării creativităţii. Oamenii s-au obişnuit să fie mai puţin decât ar putea fi şi să nu trăiască fiecare moment ca şi cum ar fi important. Atunci când ne simţim limitaţi de celălalt aproape întotdeauna înseamnă că există aspecte ale creativităţii noastre pe care nu le exprimăm.

Un articol de Melania Radu