joi, 24 iunie 2010


Magia Noptii de Sanziene



Sarbatoarea de Sanziene (24 Iunie) este si o sarbatoare a dragostei, solara si lunara in acelasi timp. Diverse ritualuri au loc atat in zori, cat si in plina zi, sub lumina si focul astrului datator de viata, cat si pe inserate si in taina noptii, sub lumina clara a lunii. Atunci, la solstitiu, soarele danseaza pe cer, iar jos, pe pamint se naste un alt dans: dansul Sanzienilor. 

Noaptea de Sanziene este o noapte magica, un moment de liniste, de echilibru, in care se spune ca se deschid portile cerului („pentru cei care ştiu să le privească” – Mircea Eliade). 

Se spune ca mai ales in aceasta noapte (23-24 iunie, noaptea premergatoare zilei Sfantului Ioan Botezatorul) cei norocosi pot intalni Sanzienele.

Numite in traditia populara si Frumoasele, Maiastrele, Sanzienele sau Sanzaienele sunt fiinte ireale, fantastice, fapturi luminoase din aer, albe, frumoase, binefacatoare, care au numai insusiri bune. Fuioare usoare de vant in timpul zilei, noaptea se transforma in zane cu parul galben si rochii albe de abur, ce danseaza hore ametitoare prin gradini, mutandu-se dintr-un loc intr-altul, cantand in aer cu glasuri nemaiauzit de armonioase. Sunt entitati ale aerului, transparente, pure si nobile, foarte greu de perceput data fiind natura lor instabila, fluida, predispusa la miscari foarte rapide. 

Foarte puţini dintre noi ştim câte ceva despre Noaptea de Sânziene, o noapte cu virtuti magice, în care minunile sunt posibile, iar barierele dintre lumea de dincolo şi lumea reală cad. 

… Iar daca Cerurile se deschid in aceasta noapte, sa ne deschidem si noi – mai mult ca oricand – sufletele spre Credinta, Rugaciune si multa Iubire!