luni, 1 octombrie 2012

Despre relatii...

Viaţa este un proces, un ansamblu de relaţii. Nu există viaţă fără relaţii. Acesta este un fapt. Poţi fi iezuit, poţi fi călugăr, poţi să te retragi complet din societate, dar continui să te afli în relaţie. Ca fiinţă umană, nu poţi scăpa de relaţie.
Vă aflaţi în relaţie cu soţia, cu soţul, cu copii dvs., vă aflaţi în relaţie cu guvernul, cu sihastrul, care se retrage pentru că dvs. îl hrăniţi, iar el se află în relaţie cu ideile sale.
Astfel, relaţia este baza existenţei umane. Nu poate fi existenţă fără relaţie. Sunteţi legaţi, fie de trecut - care înseamnă toată tradiţia, toate amintirile - fie de călugări, fie vă aflaţi în relaţie cu un viitor mod de a gândi. Deci, relaţia este lucrul cel mai important din viaţă. Vedeţi adevărul acestui lucru, nu la nivel verbal, nu la nivel intelectual, ci cu inima şi cu mintea?
V-aţi întrebat vreodată ce reprezintă relaţia dvs. cu altcineva, oricât de strânsă sau îndepărtată ar fi? Oare datorită faptului că în copilărie aţi fost insultaţi, răniţi din punct de vedere psihologic, şi că din cauza acelei lovituri, a acelei răni psihologice, manifestaţi violenţă? Urmarea faptului de a fi insultaţi, răniţi interior, este că vă închideţi din ce în ce mai mult, pentru a nu mai fi loviţi. Şi astfel relaţia dvs. cu celălalt devine foarte îngustă, mărginită. Mai întâi trebuie să vedem dacă este posibil să nu mai fim niciodată răniţi. Care este rădăcina faptului de a fi rănit? Care este cauza? Ce înseamnă când spun că sunt jignit, că mândria mea este rănită? Profesorul m-a făcut să sufăr, părinţii m-au făcut să sufăr. Cu toţii suntem făcuţi să suferim. Cu toţii suntem răniţi de un accident, de un cuvânt, de o privire sau de un gest. Deci, ce anume suferă? Spuneţi: "eu sunt rănit". Ce este acest "eu" care suferă? Oare nu este el o imagine a dvs. înşivă, pe care tot dvs. aţi construit-o?


Osho-Cartea despre femei

Niciun comentariu: