sâmbătă, 31 martie 2012

RABDAREA CARE VINE DIN IUBIRE




 Un copil la gradinita incearca sa-si incalce cismulitele.Pentru ca nu se descurca, a cerut ajutor educatoarei.Cu tot trasul si impinsul,cismulitele nu voiau nicicum sa intre.Pana a reusit totusi sa-l incalce,educatoarei i-a aparut broboane de transpiratie pe frunte.De aceea,aproape ca i-au dat lacrimile,cand copilul i-a zis:"-Doamna dar sunt puse invels..."intr-adevar erau pe picior gresit.
 Nu a fost cu nimic mai usor sa-i scoata cismulitele, decat sa i le puna, totusi a reusit sa-si pastreze calmul pana cand cismulitele erau iara incaltate,tot cu sudoare pe frunte,dar de data acesta asa cum trebuia. Insa baiatul atunci a zis:"Cismulitele astea nu sunt ale mele!!" In loc sa strige la el:De ce nu mi-ai spus?"..educatoarea si-a muscat buza,si inca o data sa chinuit sa-l descalte.
 Cand s-a terminat chinul descaltatului,baietelul i-a spus:
 "-Sunt cismulitele fratelui meu! Mama mi-a spus sa le incalt pe astea azi. Acum ea nu mai stia ce sa faca...sa rada sau sa planga? A reusit totusi sa stranga suficienta rabdare pentru a lupta cu cismulitele. Cand, in sfarsit, la incaltat,inainte de a-l trimite afara la joaca,l-a intrebat:"-Si acum unde iti sunt manusile?"Trebuie sa ti le pun in maini,ca sa poti pleca afara!
Raspunsul:
-Le-am bagat in cismulite ca sa nu le pierd!

joi, 29 martie 2012

Cei ce aduc lumina - The Lightworkers

Ingerul pazitor




Când Dumnezeu a creat oştile cereşti – serafimi, heruvimi, tronuri, domnii, puteri, stăpâni, începători, arhangheli şi îngeri, nouă ranguri cereşti, împărţite în trei grupe de câte trei triade – în marea lui milă, El a hotărît ca îngerii să fie cei mai aproape de oameni, să aibă o neîntreruptă legătură cu ei spre călăuzire, ajutorare şi sfinţire.

 Printre aceşti îngeri, îngerii păzitori sunt cei mai blânzi, mai apropiaţi şi mai iubitori, pentru că misiunea lor este să aibă grijă de copii câtă vreme aceştia trăiesc pe pământ, până la bătrâneţe şi moarte. Aceşti îngeri sunt plini de iubire şi dulci ca nişte copii, blânzi ca nişte copii, vulnerabili ca nişte copii şi cresc în misiunea lor ca nişte copii, timizi ca nişte copii şi devin în atitudinea lor, tot mai maturi, mai mustrători şi cer mai multe de la copil cu cât acesta creşte şi sporeşte în lucruri bune sau rele. Îngerul îl ceartă pe copilul devenit adult, dar mereu este cu el şi niciodată nu se îndepărtează de el, oricâte lucruri rele ar face.

 Aşa cum spune Acatistul Îngerului păzitor, el priveghează neîncetat viaţa fiecăruia dintre noi. Niciodată nu-l părăseşte pe cel care i-a fost încredinţat, atâta vreme cât trăieşte pe pământ, niciodată nu încetează a-l învăţa şi sfătui pe copil, ca şi pe adult, atunci când copilul a crescut, până la sfârşitul vieţii lui.

 Am să vă spun o scurtă istorioară despre îngerul păzitor al unui copil care i-a fost încredinţat grijii lui. Am citit această poveste în Fraţii Karamazow a lui Dostoiewski.

 Când s-a născut o fetiţă, Dumnezeu a trimis îngerul ei păzitor să o apere în toate zilele vieţii ei, până la moarte. S-o păzească de păcate, s-o înveţe, să n-o lase să cadă în ispite grele.

 Când fetiţa a crescut, nu a mai ascultat de îngerul ei păzitor. Zadarnic îi sufla la urechea inimii cuvinte bune, degeaba o învăţa milostenia, rugăciunea şi iubirea de semeni. Fata devenea tot mai rea, mai nepăsătoare de suferinţa aproapelui, mai zgârcită şi cu inima prinsă de averea ei. Femeia devenise foarte bogată, nu dădea nici o firimitură de pâine vreunui sărac, ci punea slugile să-i izgonească pe cerşetori cu băţul. Îngerul ei era mereu întristat şi se gândea cu groază ce se va întâmpla cu sufletul femeii la moartea ei.

 A venit şi ziua morţii şi a judecăţii femeii. Pentru păcatele ei cele multe şi pentru nemilostivirea ei faţă de săraci şi bolnavi, Dumnezeu a trimis-o în iad să stea în iazul de smoală, unde erau aruncaţi zgârciţii şi nemilostivii. Iar îngerul ei păzitor se plimba pe malul iazului de smoală şi plângea pentru sufletul pierdut şi se zbătea să-şi amintească dacă această femeie a făcut vreun bine în viaţa ei. Şi-a adus aminte că o dată, mergând cu căruţele cu recoltă la oraş pentru a o vinde, femeia a dat un fir de ceapă verde unui cerşetor. Atunci a alergat îngerul la tronul lui Dumnezeu şi, căzând cu faţa la pământ, a spus: ”Doamne, femeia aceasta a făcut o dată un bine. A dat un fir de ceapă verde unui cerşetor.”

 ”Bine, i-a spus Dumnezeu, uite aici firul de ceapă, ia-l şi du-te pe malul iazului de smoală. Spune-i femeii să se prindă de firul de ceapă şi trage-o încet afară din iaz. Să fii cu grijă că firul de ceapă este foarte subţire şi se poate rupe uşor.”

 Îngerul a luat firul de ceapă şi s-a dus pe malul lacului. A strigat-o pe femeie şi i-a spus: ”Domnul Dumnezeu S-a milostivit de tine şi m-a trimis cu acest fir de ceapă. pe care tu l-ai dat odată unui cerşetor. Apucă-te cu grijă de el ca să nu se rupă şi eu am să te trag încetişor afară din iaz ”.

 Femeia a făcut ce i-a spus îngerul. Acesta a început s-o tragă cu grijă afară din iaz. Când celelalte suflete au văzut că un înger o scoate pe femeie din smoală, s-au agăţat de poala rochiei ei gândind ca îngerul le va trage şi pe ele afară. Atunci femeia a început să-i înjure, să-i ocărască şi să-i blesteme, lovindu-i cu picioarele şi strigând: ”Lăsaţi-mă în pace, nemernicilor, eu am dat firul de ceapă, nu voi. Duceţi-vă în fundul iazului, blestemaţilor.”

 În clipa aceea, s-a rupt firul de ceapă şi femeia a căzut înpoi în iazul de smoală. Şi îngerul a început să plângă din nou cu tristeţe.

 V-am spus această povestioară ca să înţelegeţi că, într-adevăr, îngerul păzitor nu ne părăseşte niciodată, că el rămâne mereu credincios misiunii pe care Dumnezeu i-a încredinţat-o pentru a mântui sufletul, pentru că el iubeşte sufletul încredinţat grijii sale, se roagă pentru el şi-i şopteşte la ureche numai sfaturi bune; el este conştiinţa noastră bună, care ne duce pe drumul mântuirii, dacă îl ascultăm. El se bucură cu bucurie mare când îl ascultăm şi plânge când ne prefacem surzi la sfaturile sale.

 Fiecare fiinţă umană, bună sau rea, îşi are îngerul său păzitor. În clipa în care copilul se naşte, îngerul vine la patul lui, trimis de Dumnezeu, ca să-l înveţe, să-l apere de primejdii, de ispitiri, de influenţele rele ale diavolului şi ale oamnilor răi. Aţi observat că, în clipa în care eşti gata să săvârşeşti un păcat, o voce lăuntrică îţi şopteşte: ”Nu face asta.” Când un pericol necunoscut te pândeşte, acelaşi înger îţi suflă la ureche: ”Nu te duce acolo”, sau ”Fereşte-te de omul acesta” etc.

 Dacă păstrezi în viaţa ta măcar o mică parte din puritatea copilăriei, o mică parte din inocenţa ta, atunci vei auzi glasul îngerului păzitor conducându-te neatins de vicisitudinile vieţii către un mai bun loc în societatea creştină, către o mai bună congregaţie ortodoxă, vei fi apărat de Dumnezeu şi sufletul tău va fi liber de orice frică, incertitudine şi îndoială şi vei avea curajul să înfrunţi nedreptatea, să iubeşti pe aproapele tău şi chiar pe vrăjmaşul tău. Vei păşi în lumina lui Dumnezeu.

 Uneori poţi să-ţi vezi îngerul păzitor, nu ca o persoană, ci ca lumină, mai mult spirituală în partea dreaptă a capului tău, ceva deosebit faţă de lumina soarelui sau a unei lămpi. Este o lumină dulce care vine de sus şi-ţi pune în suflet o bucurie neînţeleasă. Atunci să înţelegi că îngerul tău păzitor este acolo, că încearcă să-ţi comunice ceva bun. Spune o rugăciune, curăţeşte-ţi inima şi mintea, amineşte-ţi că ai un prieten, cel mai credincios şi care nu te va părăsi niciodată, nici măcar în momentele tale de păcătuire. Adu-ţi aminte şi că un mesager al cerului te vizitează şi cântă-i: ”Vestesc cu glas mare, grija ta neîncetă pentru mine păcătosul, îngerul meu păzitor; căci, prin necazurile şi ispitirile care tulbură pacea sufletului meu în această lume frământată, tu te arăţi a fi grabnic ajutător şi mângâietor al meu.” (Condacul 6 din Acatistul Îngerului Păzitor)

 Ingerul păzitor este de faţă în ultimele clipe ale vieţii noastre, el ne va lua sufletul şi ni-l va apăra de atacurile demonilor care vor spune că le aparţine lor din cauza multelor păcate săvârşite sau nespovedite. Îngerul le va răspunde însă că atâta vreme cât sufletul nu ne-a fost judecat şi condamnat, el aparţine lui Dumnezeu. El ne va lua sufletul şi-l va duce în toate locurile pe unde am trăit şi ne va aminti tot ce am făcut bun sau rău în acele locuri. ”Iată, va spune el, aici te-ai rugat, dincolo ai ajutat un bolnav, aici ai dat ceva unui cerşetor, aici ai facut rău, aici te-ai mâniat, sau ai băut, sau te-ai lăcomit”, astfel că vom vedea toate faptele pe care le-am săvârşit în viaţa noastră. Conduşi de înger, vom vedea locurile de fericire ale sfinţilor şi apoi locurile de durere ale celor păcătoşi, pentru ca să înţelegem că Dumnezeu este drept, dar este şi bun, şi milostiv. Vom descoperi în această călătorie a sufletului sub conducerea îngerului nostru păzitor că şi noi am dat poate, unui sărac, «un fir de ceapă verde» şi îngerul va pleda pentru noi în faţa Judecătorului Suprem.



 Şi dacă hotărîrea lui Dumneseu, din cauza multelor noastre păcate, va fi împotriva noastră, să nu uităm că îngerul nostru păzitor nu ne va părăsi, chiar dacă am ajuns în «iazul de smoală» şi că va căuta să menţină în noi nădejdea mântuirii din rău până la Judecata din Urmă când Dumnezeu, luând în seama căinţa noastră, va revărsa mila Lui peste noi şi vom fi mutaţi în Împărăţia Cerurilor, prin rugăciunea îngerului nostru păzitor. Amin.

miercuri, 21 martie 2012

Greutatile vietii....





 Un om care se simtea vesnic împovarat de greutatile vietii i se plânse unui
 maestru spiritual vestit.

 - Nu mai pot! Viata mi-e un chin!

 Maestrul lua o mâna de cenusa si o lasa sa cada într-un pahar plin cu apa
 curata, buna de baut, pe care-l avea pe masa, spunând:

 - Acestea sunt suferintele tale.
 Toata apa se tulbura si se murdari. Maestrul arunca apa, lua o alta mâna de
 cenusa la fel cu cea dinainte, i-o arata omului nostru, se apropie apoi de
 fereastra si o arunca în mare.

 Cenusa se împrastie într-o clipa, iar marea ramase la fel ca înainte.
 - Vezi?, îl lamuri înteleptul. “În fiecare zi trebuie sa alegi între a fi un
 pahar de apa sau marea.”

 Prea multe inimi neîncapatoare, prea multe suflete sovaitore, prea multe minti
 nepricepute si brate închise.

 Una dintre lipsurile majore ale timpului nostru este curajul. Nu îndrazneala
 prosteasca, temeritatea inconstienta, ci adevaratul curaj, care în fata fiecarei
 probleme spune linistit:”Exista cu siguranta o solutie pe undeva, iar eu o voi
 gasi.”
 … raspunde-ti la o singura intrebare:

 “Sunt parte din problema sau din solutie?”

marți, 20 martie 2012

A venit Primavara




Legenda Primăverii

 Afară este o lume de basm. Colţul fraged al ierbii şi-a dezvelit căpşorul pentru a intra în visul naturii. E primăvară, anotimpul fetiţei cu codiţe împletite, în crengile copacilor, cu un chip ce-l vede omul cu sufletul plin de credinţă, în apele cele mai limpezi ale râului. Fetiţa a cărei poveste este tulburătoare.

 Alături de bunicul lui, Andrei ascultă legenda primăverii: „Cândva, era un copil cu un suflet ce nu cunoştea păcatul, cu ochi calzi ca ai unui miel. Era fata unui om bogat şi a unei femei crude. Avea mai mulţi fraţi şi surori, care iubeau banii şi răutatea, ca părinţii lor. Primăverii, fetei cu codiţe, nu-i plăceau aceste lucruri, ci adevărul, dreptatea, oamenii simpli şi iubirea, de care nu avea parte. Părinţii Primăverii aveau un castel în deşert, iar asta o chinuia pe fată. Visa să audă râul curgând repede, melodios, să simtă colţul ierbii sub picioare şi să audă glasul pădurii răsunând.

 Într-o zi, ea a plecat de acasă pentru că se săturase de minciuna şi ura din jur. Mergea rătăcind prin deşert de parcă auzise glasul cuiva, glasul unui om ce o chema la el ca şi cum ar fi fost fata lui. Era obosită, moartă de sete, dar totuşi mergea, până a căzut. Când a deschis ochii, era într-un loc sărăcăcios, dar plăcut privirii. Acolo se afla Dumnezeu. El o întrebă pe fată ce îşi doreşte mai mult. Primăvara a răspuns:
 - Îmi doresc să mă răzbun pe răul ce a cuprins familia mea.

 Atunci Dumnezeu a trimis frigurile cele mai aspre ce au cuprins deşertul. Părinţii Primăverii şi-au dat seama de lipsa ei şi au început să se vaite şi să-şi regrete faptele rele. Fetei i se rupea inima când vedea aceste lucruri. Ceru să se întoarcă şi să-şi mai vadă o dată părinţii şi fraţii. Dumnezeu o trimise ca un înger pentru a desface blestemul. Când a pus piciorul pe pământ, acesta a înverzit, au răsărit copaci şi s-au auzit râuri curgând şi păsări cântând. Toţi şi-au cerut iertare de la ea şi i-au spus că vor să trăiască ca nişte oameni obişnuiţi în împărăţia lui Dumnezeu. Acum ei locuiesc acolo şi speră ca lumea să-şi amintească povestea lor şi să nu facă la fel!”




duminică, 18 martie 2012

Deschiderea portilor launtrice





Priveste in jur si vezi cat esti de binecuvantat. Cand faci astfel, descoperi ca esti plin de un urias sentiment de iubire, de recunostinta si intreaga ta viata va avea un nou inteles. Cei din jur vor insemna mai mult pentru tine, deoarece inima iti este plina de iubire pentru ei si tu vei avea o mai mare intelegere si toleranta fata de acestia. Vei descoperi ca le esti recunoscator pentru iubirea si prietenia lor, pentru faptul ca sunt ei insusi. Ochii tai vor vedea intreaga frumusete si armonie din jurul tau, vor fi deschisi la splendorile naturii. Vei vedea cu ochii care vad cu adevarat; vei auzi cu urechile care aud cu adevarat si vei vorbi cu cuvintele iubirii si intelegerii.

 Eileen Caddy - Deschiderea portilor launtrice...

sâmbătă, 17 martie 2012

Stropi de ploaie


Pasii tai se aud incet
Umbland stingheri prin ploaia
 Ce tocmai a cazut.
Un trup se oglindeste,
In tot ce-nseamna strop
Si
zambetul suav,
E inca pe tavan.

Parfumul tau se simte
Prin toata lumea mea.

O frunza argintie
Poarta pe brate cerul.

O harfa colorata
Danseaza printre picuri
Cu ganduri transformate-n flori.

Vantul adie timid
Printre atingeri fine
Si cuvinte intortocheate

Aduna totul in palma ta
Si apoi intr-un sarut.











vineri, 16 martie 2012

You Are Love; You Are Light

Ai grija de sufletul tau!




Cum sa ai grija de Sufletul tau?

Auzi adesea printre cei pe care experienta de viata i-a inaltat cu folos, expresia “ai grija de sufletul tau!”. O urare frumoasa, calda, incarcata de altruism – fara indoiala, dar care pe unii ii pune in deriva interpretarii. Cum adica “sa am grija de sufletul meu?” Cum se face asta? Ca doar nu-l pot baga in masina de spalat si nu-l pot parfuma dupa aceea…

Ca sa stii cum sa ai grija de sufletul tau, imagineaza-ti-l ca pe un copil. Mic mic. Un bebelus. Pe care, recunoaste, il iubesti la nebunie! Inchide ochii si ia bebelusul in brate, strange-l la piept, iubeste-l! Simte cum iubirea pe care i-o trimiti il umple din cap pana-n picioare. Vezi? Bebelusul zambeste deja, ii place!

Cand plange, leagana-l, citeste-i ceva frumos, fa-i o baita calda cu arome si da-i voie sa se relaxeze acolo pana vezi ca zambeste din nou!

Cand vezi ca vine cineva cu gand rau spre el, ia-ti bebelusul in brate si fii convins ca e aparat, ca-l poti proteja! Pentru ca iti iubesti puiutul din brate!

Cand e suparat, spune-i vorbe frumoase, canta-i un cantec sa-l linisteasca, stai in liniste si tine-l in brate strans la piept. O sa vezi ca-i va fi mult mai bine!

Stii cum se trezesc noaptea mamele sa verifice daca micutii lor abea nascuti respira, dorm bine si se odihnesc cum trebuie? Aceeasi grija s-o ai si tu pentru bebelasul tau! La orice zi din ora si din noapte!

Sufletul tau este bebelusul tau. Daca tu nu-l iubesti si nu ai grija de el, nu va veni nimeni sa aiba grija de el. Nici ziua si nici noaptea, cand doarme!

Asa ca “ai grija de sufletul tau!”




Amintiri
În fata amintirilor sintem egali cu zeii. Nici ei nu le mai pot schimba. Ceea ce s-a întimplat nu mai sta în puterea lor si nici a destinului. Dar eu fac parte dintre cei ce simt nevoia sa revina asupra unor lucruri din viata lor, chiar daca nu mai pot schimba nimic.



Iubire
S-a întors spre mine: „Dintre cei iubiti de tine cei mai multi sint în lumea umbrelor. De ce te-ai teme atit?“ „Aici raspunsul e simplu“, i-am spus. „Pentru ca nici pe cei morti nu pot sa-i iubesc decit traind...“


Singuratate
Singuratatea, afla de la mine, n-o poate umple lumea, ci o singura fiinta. Una care te poate ridica sau nimici.


Vis
|ntr-una din noptile, mai degraba albe, ale verii din aceasta carte, am avut un vis straniu. Ma aflam dinaintea unei oglinzi care se pietrifica sub ochii mei. Uimit, am vazut-o transformindu-se in zid. Ulterior, n-am mai simtit nevoia sa caut alt raspuns in privinta destinului. Nu poti fugi de tine insuti nici macar cind o vrei cu tot dinadinsul. Sau mai ales atunci.

Octavian Paler

Lady Kenny Rogers traducere romana

joi, 15 martie 2012

Iubirea nu se termina niciodata....





,,Nu exista cauze exterioare pentru fericire sau nefericire; aceste lucruri sunt doar scuze.
 Niciodata sa nu intrebi pe cineva ce este bine si ce este rau. Viata este un experiment ca sa afli.
 Intotdeauna fii deschis, mereu pregatit sa mergi pe cai noi. Cine stie? Chiar daca se dovedeste a fi fara rost, este totusi o experienta.
 Viata este simpla. Chiar si copacii o traiesc; trebuie sa fie simpla. De ce a devenit atat de complicata pentru noi? Pentru ca o putem teoretiza.
 Dorintele sunt multe, nevoile putine. Nevoile pot fi satisfacute; dorintele niciodata.
 Odata ce afli ce este iubirea, esti pregatit sa o dai; cu cat dai mai mult cu atat primesti mai mult si nu iti fie teama ca se va termina, niciodata nu se termina; continua sa oferi.
  Când dai, la început dai din ceea ce ai, apoi, de la un moment dat, dai din ceea ce ești"


Osho


Elibereaza-te...




,,În momentele când iubirea te doare, fiindcă ea cere prea mult, eliberează-te prin alte metode, prin alte căi. Aleargă fără ţel pe străzi sau prin păduri şi risipeşte-ţi prin fugă obsesia imposibil de realizat. Cheltuieşte-ţi, în fiecare pas, un sărut din miile pe care ai fi vrut să le dai şi, în progresul oboselii, uită de toate femeile pe care iubirea ta ar fi vrut să le îmbrăţişeze. Săruturile să se desprindă din tine ca petalele dintr-o floare de toamnă. Şi risipirea acesta să nu semene unei înfrângeri şi niciunei renunţări, ci miile de sărutări să însenineze viaţa cu atâtea zâmbete, cu câte tristeţi ea a întunecat-o.''


Emil Cioran

Dragostea şi libertatea...



,,Dragostea şi libertatea sunt ambele nevoi esenţiale. Până acum, omenirea a trăit într-un mod atât de nebunesc, încât nu-ţi poţi satisface decât una dintre necesităţi: poţi să fii liber, dar în acest caz trebuie să renunţi la ideea de a iubi... Majoritatea oamenilor au decis în favoarea dragostei şi au renunţat la ideea de libertate. Însă, apoi, oamenii ajung să trăiască precum sclavii. Bărbatul a redus femeia la calitatea de lucru, de marfă şi bineînţeles că şi femeia a făcut acelaşi lucru în propriul mod subtil: i-a băgat pe toţi soţii sub papuci... Dacă iubeşti nu este în nici un caz necesar să-ţi distrugi libertatea. Pot să existe laolaltă; nu există nici un antagonism între ele... Iubeşte omul, însă lasă-i totala libertate. Iubeşte omul, însă de la începutul-începutului lămureşte faptul că nu îţi vinzi libertatea.''


Osho

duminică, 11 martie 2012

Nichita Stănescu - Cântec fără răspuns/ Song without an Answer/ Chanson ...

Omar Akram - A day with you

OMAR AKRAM - Angel of Hope

Nature in violet



,,Ai înghiţit câteva precepte de filozofie şi vrei de îndată să le şi predai altora. Ce faci tu este să vomiţi ceea ce n-ai digerat, aşa cum face un stomac bolnav cu hrana.
Digeră mai întâi, prietene, şi vei vedea o transformare majoră. – Dar cutare a deschis o şcoală, vreau şi eu să deschid una. – Biet sclav, o şcoală se deschide din capriciu sau din întâmplare? Trebuie sa fi ajuns la o vârstă matură, să fi dus un anumit fel de viaţă şi să fii chemat de zei pentru aceasta;altfel eşti un impostor şi un necredincios. Deschizi un cabinet medical şi ai leacuri, dar nu ştii cum să le aplici şi nici la ce folosesc.



Cum să nu judecăm greşit? Suntem învăţaţi să facem acest lucru încă din copilărie. Atunci când învăţăm să mergem ne lovim de o piatră şi începem să plângem, doica, în loc să ne certe, se apucă să bată piatra. Doamne, dar ce a facut sărmana piatră? Trebuia să ghicească faptul că ne vom lovi de ea şi să-şi schimbe locul? Când suntem mai mari şi, venind de la baie, nu ne găsim cina gata, ne supărăm, tunăm şi fulgerăm, iar pedagogul nostru, în loc să reprime această furie, începe şi el să bombăne şi chiar să-l bată pe bucătar. – Prietene,ai fost angajat ca pedagog al bucătarului sau al copilului? Potoleşte deci furia şi corectează nerăbdarea discipolului tău. Când suntem oameni în toată firea şi avem îndatoriri, avem în fiecare zi în faţa ochilor aceleaşi exemple. Iată de ce trăim şi murim copii. Ce înseamnă să fii copil? La fel cum, în muzică sau în litere, îl numim copil pe cel care nu le ştie sau le ştie prost, tot astfel, în viaţă,îl numim copil pe cel care nu ştie să traiască şi care nu are opinii sănătoase


Te plângi de singurătate. Ce numeşti a fi singur? Înseamnă a fi în afara relaţiilor cu oamenii sau a fi lipsit de orice ajutor? Ei! Gândeşte-te că adesea eşti la fel de singur în mijlocul Romei, în mijlocul părinţilor tăi, al prietenilor, al vecinilor, al sclavilor. Nu vederea unui om alungă singurătatea, ci vederea unui om virtuos, fidel, pe care te poţi baza. Dacă eşti singur, gândeşte-te că şi Dumnezeu e singur, că e mulţumit de sine şi găseşte în el însuşi toate lucrurile de care are nevoie. Încearcă să-i semeni dacă-ţi stă în putere. Vorbeşte cu tine însuţi, ai atâtea lucruri să-ţi spui şi atâtea întrebări de pus! Ce nevoie ai de ceilalţi? Nu ai niciun ajutor, n-ai nici părinti, nici fraţi, nici copii, nici prieteni,i-ai pierdut pe toţi. Dar nu ai un părinte nemuritor, care va avea grijă de tine şi care îţi va da tot ajutorul de care ai nevoie?"


Epictet

Sinele




Noi trăim încercând să ţinem lucrurile sub control. Facem asta de teamă să nu se dezintegreze mica realitate în care existăm. Aceasta frică este a egoului nostru şi consumă foarte multă energie. Astfel, de frică ajungem să ne izolăm în propria capsulă egotică ... o capsulă în interiorul căreia realitatea este incredibil de strâmtă şi împietrită.
 Trăim o viaţă în care ratăm cu bună ştiinţă frumuseţea acestui fenomen pe care-l numim "VIATA"!
Când simţim nevoia de a fi vii în interior, simţim chemarea vieţii din interiorul nostru.

Nevoia de a fi vie în interior este nevoia de a-mi încredinţa viaţa Vieţii. Aceasta ar fi probabil dovadă supremă a credinţei mele în Dumnezeu.
N-are însă nimeni nevoie de dovezile mele.
Viaţa are nevoie doar să existe în curentul Vieţii.


sâmbătă, 10 martie 2012

Iubirea din alt unghi



Iubirea din alt unghi

Dumnezeu este iubire. Când facem loc iubirii în sufletul nostru, practic îi facem loc lui Dumnezeu însuşi. Pentru ca iubirea să poată intra în noi, egoul trebuie să plece. Dacă intră egoul, iubirea pleacă. Dacă pleacă egoul, intră iubirea. Un om egoist nu va putea să iubeasca. Egoul şi iubirea se exclud reciproc, tot asa cum finitul nu poate să se compare cu infinitul, tot aşa cum întunericul nu poate fi acolo unde este lumina. Cei mai mulţi oameni se plâng că nu sunt iubiţi. Multe persoane spun: ’’L-am iubit din toată inima, iar el nu mi-a raspuns niciodată iubirii“. Dar dacă l-ai iubit cu adevărat, de ce suferi ca el nu te-a iubit? Nu stiţi oare că iubirea adevărată nu aşteaptă niciodată, dar absolut niciodată, nimic în schimb. Ea este fericită că se poate manifesta, că se poate dărui. Atâta timp cât suferiţi din cauza iubirii înseamnă că încă nu aţi cunoscut iubirea adevărată. Dacă Dumnezeu ar condiţiona iubirea Sa de dragostea noastră pentru El, am sucomba cu toţii într-o clipă. Iubirea înseamnă dăruire totală, înseamnă uitare de sine.
”Viaţa nu înseamnă doar să mărim viteza.
Este mai greu să învingem pasiunile invizibile decât să cucerim lumea cu arme vizibile.
Este legea iubirii cea care conduce omenirea.
În focul iubirii şi fierul cel mai tare se înmoaie“.

joi, 8 martie 2012


Povestea unui ingeras...

A fost odată un bebeluş încă nenăscut. Acesta fusese conceput cu săptămâni în urmă şi trăia de atunci în pântecele mamei sale. Se simţea bine în acel loc minunat şi creştea în fiecare zi din ce în ce mai mare. Vorbea zilnic cu Dumnezeu şi învăţa foarte multe lucruri de la El. Trăia, parcă, într-un balon plin cu apă înăuntrul unei fiinţe vii. Într-o bună zi, el a simţit că balonul de apă în care locuia s-a spart, iar apa care îi oferise confort în tot acest timp, a început să se reverse. S-a speriat atunci foarte tare, aşa că l-a întrebat imediat pe Dumnezeu:
- Doamne, spune-mi, te rog, ce se întâmplă cu mine?
- A sosit vremea, fiule, să te trimit pe pământ, i-a răspuns Dumnezeu.
- Vai, Doamne! a spus atunci bebeluşul, spune-mi, te rog, cum mă voi descurca acolo, fiind atât de mic şi neajutorat?
Dumnezeu i-a răspuns:
- Tu nu ai de ce să te temi, fiule. Dintre toţi îngerii care trăiesc pe pământ, Eu am ales unul pentru tine. Acest înger te va aştepta şi va avea grijă de tine.
- Dar, oare, mă voi descurca acolo, Doamne? Aici în Rai cu Tine, eu nu făceam nimic altceva decât să cânt şi să zâmbesc, iar acest lucru era destul pentru a fi fericit.
- De acum înainte, o să-ţi fie şi mai bine, a continuat Dumnezeu. Îngerul tău va cânta pentru tine, iar tu vei zâmbi în fiecare zi şi vei simţi iubirea îngerului tău. Vei vedea că
aceste lucruri te vor face şi mai fericit.
- Cum voi putea înţelege când oamenii vor vorbi cu mine, dacă nu ştiu limba pe care o vorbesc ei?
- Să nu-ţi fie frică, fiule. Îngerul tău de pe pământ îţi va spune cele mai frumoase şi mai dulci cuvinte pe care le vei auzi vreodată. Cu multă răbdare şi grijă, îngerul tău te va învăţa să vorbeşti.
- Spune-mi, te rog, Doamne, ce trebuie să fac când voi dori să vorbesc cu tine?
- Îngerul tău îţi va împreuna mâinile şi te va învăţa să te rogi.
- Am auzit că pe pământ sunt foarte mulţi oameni răi. Cine mă va proteja?
- Îngerul tău te va apăra, chiar dacă acest lucru va însemna să-şi rişte viaţa.
- Dar eu voi fi întotdeauna supărat pentru că nu Te voi mai putea vedea…
- Îngerul tău îţi va vorbi întotdeauna de Mine şi te va învăţa felul prin care tu vei veni la Mine, cu toate că Eu voi fi întotdeauna în preajma ta.
În acel moment se făcu o linişte deplină în Rai. Vocile de pe pământ începeau să se audă din ce în ce mai tare. Simţind aceste lucruri, micuţul a întrebat atunci în grabă, dar
cu o voce blândă:
- Oh, Doamne! Dacă a venit vremea să plec acum de lângă Tine, te rog, să-mi spui numele îngerului meu!
- Numele îngerului tău nu are nicio importanţă, dar tu vei numi acest înger… Mama!

(autor necunoscut)