duminică, 19 februarie 2012




Sfaturi pentru viata



1. INTEGRAREA


Mesaj : Perseverează în lucru.
Semnificaţie : Ai oportunitatea de a termina ce ai început să faci.Uneori greutăţile pe care le întâlnim pe drum ne determină să abandonăm.Îngerii te încurajează să mergi mai departe şi să-ţi aminteşti că ei sunt tot timpul lângă tine.
Sfat : Fixează-ţi obiectivele de atins pas cu pas.De fiecare dată când faci un pas în direcţia bună, acordă-ţi o mică pauză şi profită de acest moment ca să te feliciţi.E nevoie de atât de puţine lucruri ca să ne simţim fericiţi !


2. BUNĂTATEA


Mesaj : Deschide-ţi inima către ceilalţi.
Semnificaţie : Acest mesaj te invită să-ţi descoperi puterea de a iubi, pentru a-ţi dezvolta înţelegerea faţă de ceilalţi, şi pentru a conştientiza bunătatea, care te înconjoară.Ajunge să întinzi mâna pentru a o găsi.
Deschide-ţi inima şi încearcă să înţelegi mesajul pe care îngerii sunt pe cale să ţi-l sugereze.
Sfat : Aşează-te cu ochii închişi, ascultând o melodie relaxantă şi concentrează-te pe energia care vine din inima ta.Rămâi în această stare, calm, lăsând energia să circule liber.Când ţi se pare că e suficient, încrucişează-ţi
mâinile la nivelul pieptului, încercând să percepi dacă s-a schimbat ceva în tine.Repetă acest exerciţiu mai multe zile.


3. SCHIMBAREA


Mesaj : Nu e greu să faci schimbări.
Semnificaţie : Trebuie să te aştepţi la o schimbare în ce te priveşte.Poate fi o ofertă de lucru, o mutare, o întâlnire cu o persoană pe care nu ai mai văzut-o demult sau, pur şi simplu, ceva neprevăzut.Acest eveniment îţi va schimba viaţa şi te va ajuta să demarezi un proces de transformare care poate deja se derulează de ceva timp.
Sfat : Aşează-te lângă un copac sau cuprinde-l cu mâinile.Închide ochii şi urmăreşte să îi simţi seva vitală care curge înăuntrul său.Dacă eşti foarte receptiv, vei putea chiar să te simţi ca un copac : inaginează-ţi înălţimea, vârful, vântul care leagănă crengile, rădăcinile bine înfipte în pământ.Acest schimb îţi va aduce energie şi echilibru.


4. VINDECAREA


Mesaj : Vindecarea va începe.
Semnificaţie : Fie că este vorba de vindecare fizică ori de cea sufletească, un proces de transformare a condiţiilor actuale este pe cale să se declanşeze.Încearcă să te deschizi vieţii pentru a accelera această schimbare.
Sfat: Urmăreşte să te expui cât mai mult posibil la lumină; rămâi în locuri luminoase.Dacă eşti bolnav la pat, lasă lumina să-ţi invadeze camera şi să-ţi umple ziua.Încearcă să percepi începutul schimbării şi să ceri îngerilor să-ţi dăruiască din iubirea şi din lumina lor purificatoare.

Medwyn Goodall & Aroshanti - Choir of Heaven

PRIETENIA

Suntem! - We are!

Totul este IUBIRE!

vineri, 17 februarie 2012



20 de lectii de la ,,scoala vietii”


Peste ocean, se numeşte ,,street wisdom”, termen inspirat de ,,vagabonzii miliardari”  care au facut avere in perioada de glorie a Americii mizand doar pe fler, vointa si intelepciune deprinsa pe ici pe colo. Spaniolii au denumit-o, elegant si subtil, ,,gramatica parda”, aluzie la abilitatea nativa a unor oameni de a cadea in picioare indiferent de inaltimea asteptarilor si de abisul esecului. Romanii ii spun, mai plastic, ,,scoala vietii”: ce nu inveti din carti, te invata experienta. Indiferent cate diplome ai adunat in CV, exista anumite lectii pe care viata le livreaza doar ca ,,premiu” pentru cicatricile si poticnelile din anii si deceniile de plimbat prin lume, trait si iubit. Din toate concluziile trase de mine in ultimii ani, fie ca au fost inspirate de oameni speciali sau deprinse prin cazaturi si inimi frante, vreau sa impartasesc cu tine 20 de ,,teoreme” de baza ale existentei, de a caror aplicare depind, in ultima instanta, fericirea si seninatatea ta.

1. Nu e nimic personal
Unul dintre acele adevaruri care circula libere prin lume, orfane de autor sau de epoca spune asa: la 20 de ani, anticipezi cu teama ce va gandi lumea despre tine, la 40 de ani nu-ti mai pasa ce gandeste lumea despre tine, iar la 60 de ani iti dai seama ca, de fapt, lumea nu s-a gandit la tine niciodata.
Cand cineva isi pierde cumpatul, iti intoarce spatele, n-are rabdare sa-ti asculte povestea pana la capat sau refuza sa iasa cu tine in oras dupa ce tu ti-ai reprimat ultimele urme de mandrie pentru a-i pune marea intrebare, motivul se afla la EL, nu la TINE. Nu inseamna ca TU esti enervanta, ca toata lumea iti intoarce spatele, ca poveştile tale sunt plictisitoare sau ca niciun barbat nu te va dori vreodata. Pur si simplu, in acel moment, persoana respectiva are alte griji, dorinte sau aspiratii, care nu au de cele mai multe ori nicio legatura cu tine.
Cand cineva te face sa suferi, sa te simti prost sau se rasteste la tine iar tu te simti responsabila pentru iesirea lui (,,Am zis ceva gresit?”, ,,E suparat pe mine”, ,,Sigur, nimeni nu ma place”), e ca si cum i-ai lua povara asupra ta. Lasa-l sa-si poarte singur ,,pietrele de moara”. Oricat de mult ne-ar placea sa credem asta, chiar nu suntem centrul universului celor din jur.

2. Nu fii ,,draguta”, fii ,,memorabila”!
Un cuvant care s-a demonetizat drastic este ,,dragut”. De la ghiveciul cu muscate pana la un top sexy de seara sau la copilul vecinilor, totul este ,,dragut”. Nu-i de mirare ca americanii au ajuns sa se simta jigniti cand adjectivul omolog – ,,nice” – le este adresat.
Cuvantul ar trebui exilat la periferia vocabularului nostru si folosit exclusiv pentru a alinta micutii chihuahua sau ultima coafura cu suvite mov a matusii. Daca inca te cramponezi de tiparul ,,fetei dragute”, cautand validarea celor din jur, a venit vremea sa privesti adevarul in fata: nu fetele ,,dragute” ajung departe in viata, nici cele ,,rele”, ci numai cele ,,memorabile”. Ce inseamna asta? in loc sa treci prin viaţa tiptil, in speranta ca cineva iti va premia dragalasenia, fa-ţi curajul de a te face remarcata in unicitatea ta fireasca.
Spune-ti raspicat opinia, chiar daca nu seamana cu a nimanui, critica si cand nimeni n-are curaj sa obiecteze, poarta verdele aprins care-ti place in loc de banalul beige indiferent cine ar putea stramba din nas, rosteşte replica intepatoare care-ti vine in minte. Poarta-te asa cum simti. Vei avea surpriza sa constati ca ceea ce esti cu adevarat este mai ,,memorabil” decat ai fi banuit vreodata.

3. Nu te impusca singura in picior
Evocarea permanenta  a defectelor si auto-ironia dusa la extrem nu-ti vor atrage simpatia celor din jur, ba chiar din contra. Nu ,,cersi” complimente printr-o atitudine de falsa modestie si nici nu te lovi singura cu pietre, declarandu-te la fiecare doua vorbe ,,neindemanatica”, ,,uituca” sau ,,antitalent la limbi straine”, inainte ca cineva sa aiba timp sa-ţi observe macar presupusele neajunsuri. Tu chiar ai vrea sa-ti petreci timpul cu cineva atat de nepriceput in toate?

4. Nu-ti alege jobul, lasa-l sa te aleaga  el pe tine.
Modeleaza-ti viata dupa inclinatiile si pasiunile care te tin treaza noaptea, nu dupa calculele facute la lumina zilei. Fie ca este vorba de vindecarea cancerului sau pur si simplu de un business cu carti de colorat, fiecare dintre noi are un talent aparte care se afla chiar sub nasul nostru si nu e niciodata prea tarziu sa-l gasim. Care este lucrul care te pasioneaza atat de mult incat ai fi dispusa sa-l faci si gratis dar pentru care ai putea ajunge sa fii platita? Cand ai gasit raspunsul la intrebare, ti-ai gasit si scopul in viaţa.

5. Fii recunoscatoare!
Amenintarea drobului de sare din poveste e mai actuala ca niciodata: intotdeauna un pericol, o dezamagire sau o grija pandesc de dupa colt, gata sa-ti fure linistea. Fara exceptie insa, in acelasi timp se intampla si ceva frumos, fara sa ai timp sa bagi de seama. Ca sa ajungi la ceea ce-ti doresti,  oricat de indepartat ar fi orizontul, spune ,,Multumesc” in gand pentru toate lucrurile marunte si minunate care ti se intampla chiar acum. Fericirea nu vine sa dea afara tristetea, asteapta sa eliberezi tu spatiul inainte sa vina sa se cuibareasca in viata ta.

6. Alege-ti compania cu grija!
Cand selectezi oamenii care merita un strop din timpul tau pretios, pune-ti doua intrebari. Prima: cum te simti dupa o intalnire cu persoana respectiva? Raspunsul corect este unul singur: vesela si bine-dispusa. Daca un prieten te secatuieste de energie si te deprima cu orice ocazie, lasa-l sa fie ,,vampir” cu altcineva. A doua intrebare: cine initiaza iesirea? Garcia Marquez spunea ca niciodata nu trebuie sa-ti petreci timpul cu cineva care nu e dispus sa si-l petreaca cu tine. Cand numai unul dintre voi insista sa va vedeti iar acea persoana esti de obicei tu, e semn ca trebuie sa depui armele. Sunt destui oameni pe lume care s-ar simţi norocoşi sa se bucure de compania ta.

7. Iubeste-ti corpul!
Niciodata,  in aceasta viata, corpul tau nu va fi mai sanatos, mai frumos si mai tanar decat este acum, in aceasta clipa. in loc sa te plangi de ceea ce nu ai sau nu esti, alege sa te simti frumoasa. Peste 20 de ani de-acum inainte vei da orice pentru ,,coapsele prea pline”, ,,fundul prea mic” sau ,,parul prea cret” de care te plangi astazi.

8. Nu incerca sa salvezi lumea
Lumea nu vrea sa fie salvata. Pe cuvant! Am incercat si realitatea ne-a lovit in fata. Chiar daca-ti vor fi recunoscatori la inceput, cei pe care i-ai ,,dadacit”  vor ajunge, in timp, sa-ţi poarte ranchiuna pentru ca  i-ai facut sa se simta slabi si incapabili sa se salveze singuri. Iar cand ,,rotiţele” vor sari din nou de pe sine, vina va fi şi a ta.

9. Cresti, dar nu imbatrani!
Nu e nimic mai descurajant decat sa auzi justificarea comoditatii, a esecului sau a lipsei de curaj prin formulari de genul ,,Poate daca eram cu 10 ani mai tanara”, ,,La varsta mea…” sau clasicul ,,Nu mai am 20 de ani ca sa…”. Cand apar si-asa destule obstacole in calea lucrurilor pe care ni le dorim, de ce sa lasam o pereche de cifre sa ne garboveasca si mai mult speranta? Cand te simti ,,batrana”, e semn ca e timpul sa te indragostesti din nou, sa te apuci de un alt sport, de o alta facultate, de un nou hobby. Batranetea apare pentru prima oara in suflet, nu in ridurile de pe chip.

10 Lasa-i pe ceilalti sa fie liberi
Cand iubesti un om, lasa-l sa fie cine este cu adevarat. Liber sa te adore sau sa-i fii absolut indiferenta, fara ca fericirea ta sa  depinda de alegerea lui. Nimeni nu te va iubi mai mult si mai sincer decat cel caruia ii lasi libertatea sa te indeparteze, sa nu te iubeasca, sa nu-i pese. In clipa in care iti retragi mana intinsa rigid in aşteptare, el va veni si te va prinde in brate.

11. Nu lasa furia si ura sa imbatraneasca
Ce se intampla  cu resturile cremei de zahar ars cand le uiti intr-un bol pentru doua zile? Se intaresc atat de tare pe marginile vasului incat trebuie sa le razuiesti minute in sir. Cum ar fi daca le-ai fi uitat… cateva luni? Acum gandeste-te la resentimente, furie si frustrari adunate in ani şi decenii. Cu cat se pietrifica mai mult in tine, cu atat iti va fi mai dificil sa le desprinzi de suflet.
Tranteste cu pumnul in masa acum, nu astepta sa se acumuleze furia; reproseaza-i iubitului ca nu a tinut minte aniversarea voastra in momentul in care se intampla, nu la prima cearta; fa-ti curaj si marturiseste-i omului la care tii ca te-a ranit chiar in clipa in care a facut-o, nu dupa luni de zile. Nu astepta. Sentimentele negative se acresc in inima ta ca o sticla de vin careia i-ai scos dopul si ai lasat-o sa fiarba la soare.

12. Fa-ti timp sa…nu faci nimic!
Viata de zi cu zi se construieste din multe evenimente punctuale si solicitante, care se succed rapid si-ti fura energia. Departe de deadline-uri, proiecte de viitor si planuri, supravietuieste, insa, o lume paralela cu a ta. Renunta la pauza de pranz o data pe luna si fa-ti timp pentru o scurta plimbare printr-un parc. Priveste copacii, asculta natura, uita-te catre cer. Se spune ca suntem oglindirea lucrurilor pe care le vedem, deci alege sa vezi si ceva frumos din cand in cand. Oricat ai fi de ocupata, lasa un loc liber pentru nimicurile plicticoase si extraordinare care se petrec in jurul tau.

13. Fii generoasa
Cand esti suficient de sigura pe tine, ai puterea sa ierti, sa-l privesti pe celalalt cu intelegere si sa-i compatimesti scaparile. Defectele, rautatile si meschinariile celor din jur ne enerveaza doar cand le gasim ecou in noi insine. Cand esti fericita, iti poti permite sa arati generozitate si, in loc sa te enervezi cumplit pe cineva, sa simti mila pentru nefericirea si greselile lui. Fiecare om pe care-l intalnim duce o lupta si mai grea decat a noastra.

14. Prieteniile se impart pe varste si epoci
Nu toţi prietenii buni de azi iţi vor fi alaturi toata viaţa. Unii te vor insoţi o bucata  de drum, dupa care o vor lua pe calea lor. Nu inseamna ca te tradeaza sau te iubesc mai putin, pur si simplu vietile voastre nu mai coincid. Chiar daca suntem suficient de norocoşi sa avem oameni care ne insoţesc din clasa I pana la nunta de aur, fiecare etapa a vieţii noastre aduce cu ea alţi protagonişti. Fiecare ne poate invata ceva pretios.

15. Nu copia pe nimeni
Nu incerca niciodata sa-ţi construieşti existenţa ca o replica la vieţille oamenilor pe care-i admiri, sperand ca astfel le vei imita reuşitele şi fericirea. Turnul Eiffel va fi mereu cel din Paris, nu copia – fie ea si stralucitor de scumpa – din Las Vegas. Cand ,,furi” drumul altcuiva, nu mai ajungi sa afli niciodata ce miracole te-ar fi asteptat daca mergeai pe al tau.

16. Traieşte in prezent
Viaţa nu este o repetitie cu costume inaintea unei mari reprezentatii, asa cum nici ,,astazi” nu este doar un exercitiu pentru ziua de maine sau poimaine. Fa-ti timp sa fii ,,tu” inainte de ,,noi”, sa bei un capuccino cand ţi se face pofta de gustul spumei de lapte, sa asculti o melodie in clipa in care-ti vine in minte, sa suni pe cineva cand te gandesti la el si sa pleci in weekend exact cand simti ca nu mai poti trai fara caldura nisipului pe talpi. Daca traiesti in viitor, nu ajungi sa traiesti niciodata.

17. Asculta cu atentie
Unul dintre cele mai mari talente pe care le poti slefui in viata este cel de ascultator. Nu ai nevoie decat de rabdare, curiozitate si interes sincer fata de oameni. La urmatoarea intalnire la care vei avea impulsul de a turui vrute si nevrute ca sa-l convingi pe celalalt cat de minunata esti, opreste-te, respira si…primeste-l si pe el in filmul tau. Pentru fiecare lucru pe care-l spui despre tine, pune si o intrebare. Una sincera, nefortata. in fiecare dintre noi se ascunde un ,,egoist”, care vrea sa fie iubit, admirat si sa i se acorde putina atentie sincera.

18. Desclesteaza  pumnul
Cum ar fi sa  asterni prea multe straturi de machiaj pe chip? Sa pui zece randuri de haine pe tine? E acelaşi lucru cu a te inveli, zilnic in zeci de straturi de griji, stres şi intrebari fara raspuns, chinuita de gandul ca lucrurile nu vor ieşi cum ţi-ai imaginat. Cand te straduiesti prea mult, viata iti scapa printre degete. Spune ,,Ce va fi, va fi”, trage aer in piept si rasfira-ti degetele. Cand unghiile tale sunt infipte adanc in obiectul dorintei, nimeni nu poate sa te tina de mana.

19. Nu-ti irosi energia criticand
Cand critici pe cineva, te pui in rolul publicului, al spectatorului blazat care mesteca floricele si comenteaza cat de fals si-a spus replica actriţa de pe marele ecran. Nimeni nu-ti aude bombaneala si nimanui nu-i pasa de parerea ta. Mai bine vezi-ti de filmul vietii tale si da-le altora motive sa te critice, sa te invidieze sau sa te admire. Indiferent cat de fals işi rosteşte actriţa replicile, fata cu popcornul nu va scrie niciodata istorie. Fata de pe ecran, oricat de netalentata, are macar o sansa.

20. Accepta-ti cazaturile cu gratie
Indiferent cat de jenante, dureroase sau dezamagitoare ti-ar fi esecurile, momentul in care te ridici de la pamant, te scuturi de praf si privesti din nou catre cer reprezinta o oportunitate mai mare decat toate clipele de beatitudine de pe culmile succesului. Un esec te obliga sa te schimbi, sa-ti radiografiezi greselile, sa arunci harta, sa-ti desenezi una noua si sa pornesti pe un alt drum daca e nevoie. Uneori, calea spre adevarata fericire merge paralel cu drumul pe care am apucat, iar puntea dintre calea gresita si cea corecta trece, aproape intotdeauna, pe deasupra unor prapastii amenintatoare.

miercuri, 15 februarie 2012




Un test interesant



Afla la ce nivel al Dezvoltarii Personale esti.

Nivelurile constiintei


Ce este conştiinţa:

Conştiinţa este un „Sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență”, sau “Formă de reflectare psihică a realității, proprie oamenilor, produs al activității creierului uman”. Deci practic conştiinţa este ceea ce crezi despre tine şi lumea din jur. Propria percepţie a realităţii. Aşadar, aş putea spune că există câte o realitate pentru fiecare om în parte.

David R. Hawkins a ierarhizat în cartea sa “Putere versus Forţă”, conştiinţa umană.

Înainte de a vedea care sunt nivelurile conștiinței vreau sa facem următorul test. Practic e un set de 16 întrebări. Aşadar..

Răspunde cu DA sau NU la următoarele întrebări:

  1. Te urăşti pe tine sau pe cei din jur?
  2. Te consideri un om păcătos?
  3. Crezi că totul e în afara controlul tău?
  4. Te simţi deprimat câteodată?
  5. Te uiți la TV sau citeşti ziare?
  6. Eşti dependent de vreo ceva în viaţa ta? (bani, putere, alcool, ţigări, nevoia de validare, etc.)
  7. Simţi deseori că nu ești tratat corect?
  8. Continui să te contrazici chiar dacă în adâncul tău ştii că nu ai dreptate?
  9. Crezi ca viaţa este plictisitoare şi nu-ţi oferă prea multe posibilităţi?
  10. Iei acţiune în mod constant şi munceşti din greu?
  11. E greu pentru tine să fii organizat?
  12. Este vreun aspect al vieţii tale pe care nu-l poţi controla?
  13. Te emoţionezi câteodată?
  14. Simţi emoţii negative? (tristeţe, nervozitate, ură, invidie)
  15. De cele mai multe ori iei decizii bazate pe gândirea logică?
  16. Crezi că e important să ai unele lucruri materiale?

Calculează-ţi scorul numărând toate DA-urile. Sunt 16 întrebări deci 16 niveluri ale conştiinţei.


Şi acum interpretarea


Dacă scorul tău e între 1 şi 4 înseamnă că ești avansat în dezvoltarea personală. Asta înseamnă că ai înţeles conceptele principale ale îmbunătăţirii de sine şi tot ce trebuie să faci este să îţi perfecţionezi cunoștințele. Felicitări!


Dacă scorul e 1 eşti în..

..nivelul de Pace al conştiinţei. Acesta este de fapt al doilea nivel. Primul este Iluminarea, unde umanitatea se întâlneşte cu divinitatea. Este nivelul lui Iisus, Buddha sau Krishna. Nivelul de Pace este atins de o persoană la 10 milioane.


Dacă ai 2 puncte esti..

pe nivelul Bucuriei al conștiinței. Acest nivel este stăpânit în general de sfinți şi lideri spirituali. Cei din acest nivel simt bucurie mereu, orice ar face. La acest nivel nici nu mai e necesar să-ţi faci planuri sau să-ţi stabileşti obiective, pentru că mergi mai mult pe intuiţie. Expansiunea conştiinţei tale te face să trăieşti la un nivel mult mai înalt.


Dacă scorul tau e 3 esti..

…pe nivelul Dragostei al conştiinţei. În acest nivel simţi iubire necondiţionată pentru toată lumea şi vrei să-ţi dedici viaţa să-i ajuţi pe alţii. Acest nivel este atins de 1 la 250 de persoane, în tot decursul vieţii lor.


Dacă ai spus de 4 ori da, atunci esti…

… pe nivelul Raţiunii al conştiinţei . Acesta este nivelul lui Einstein sau Freud. Fiind în acest nivel simţi că trebuie şi poţi să aduci contribuţii importante lumii. Tot ce trebuie să faci este să-ţi foloseşti abilităţile în mod inteligent şi să capeţi alte cunoştinţe care te-ar ajuta să-ţi duci la îndeplinire toate planurile.


Dacă ai adunat între 5 şi 8 puncte eşti pe nivelul avansat-intermediar în ceea ce priveşte dezvoltarea ta personală.  Asta înseamnă că ai înţeles unele concepte ale îmbunătăţirii de sine şi trebuie să le aprofundezi dacă vrei să avansezi.


Dacă ai adunat 5 puncte esti…

…la nivelul Acceptare al conştiinţei. Acceptare în sensul de „acceptare a responsabilității” pentru rolul tău în lume. Acesta este nivelul în care începi să-ţi setezi şi să-ţi îndeplineşti obiectivele. Este un nivel  foarte interesant pentru că începi să vezi lumea ca pe un loc plin de oportunități şi provocări.


6 puncte înseamnă…

…nivelul Bunăvoinţei.  La acest nivel începi să simţi că poți fi în controlul vieţii tale. Încet te obişnuieşti cu ideea că e posibil să-ţi schimbi realitatea pe care o ştii acum.


7 puncte…

…nivelul Neutru al conștiinței. La acest nivel simţi că nimic nu te afectează. Lucruri care te enervau acum numai au nici un impact asupra ta. Începi să nu te mai împotriveşti ci să te laşi dus de val. Pentru a avansa trebuie să înțelegi mai bine viaţa si pe tine însuţi.


8 puncte…

…nivelul Curajului al conştiinţei. Acesta este un nivel eliberator de la nivelurile în care majoritatea sunt blocaţi. Acesta este primul nivel mai înalt de conștiință. Felicitări! În acest nivel simţi curaj şi control. Acum vezi viaţa ca fiind provocatoare mai degrabă, în loc de copleşitoare.


Dacă punctajul tău e între 9 şi 12 eşti la nivel intermediar în dezvoltarea ta personală. Aproximativ 85% din oameni se afla la acest nivel. Ar trebui să încerci să-ţi creşti nivelul de conştientizare schimbând sau ieşind din zona de confort. Va fi foarte greu pentru că îi vezi pe toţi la fel ca tine.


Dacă ai obţinut 9 puncte conştiinţa ta e la…

…nivelul Mândriei. Acest nivel poate fi foarte derutant. Deşi te simţi în control, nu e chiar aşa. De fapt simţi ca-şi lipseşte ceva şi ar trebui să încerci să ieşi din această stare. Acest nivel poate duce la discriminarea altora sau să te identifici complet cu credinţe limitatoare. Ar trebui să înţelegi că ești rezultatul gândurilor tale şi dacă eşti invidios pe alţii, tot ce faci este să te răneşti singur.


la 10 puncte e…

…nivelul Mâniei al conştiinţei. Acesta nu e un nivel rău totuşi. Începi să devii nervos pentru că vezi că nu poţi să-ţi îndeplineşti obiectivele. Acest nivel te poate împinge să-ţi creşti nivelul de conştiinţă şi să faci ceea ce ţi-ai propus. Va trebui să munceşti un pic pentru asta.


la 11 puncte…

…nivelul Dependenţei. Cei din acest nivel se ataşează foarte uşor oameni, bani, alcool, țigări, droguri şi alte lucruri materiale. Nu este uşor să avansezi de aici dar cu puţin efort e posibil. Ar trebui să înveţi să-ţi controlezi mintea, pentru că acum gândurile te controlează pe tine.


12 este…

…nivelul Fricii al conştiinţei. Aici sunt blocaţi majoritatea. Probabil că te uiţi zilnic la TV şi citeşti ziare. Tot ce-ţi intră în cap sunt informaţii selectate de alţii, de aceea simţi că totul e în afara controlului tău. Fă-ţi o favoare şi renunţă la doza zilnică de programe media. Dacă nu vrei să rămâi în turmă, îţi sugerez să citeşti cărţi ca „De la idee la bani” de Napoleon Hill sau „Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki . Aceste cărţi te vor trezi şi-ţi vor arăta de ce majoritatea nu ating succesul şi libertatea financiară.


Dacă ai adunat între 13 şi 16 puncte eşti începător în procesul dezvoltării personale. Este extraordinar că ești interesat să te dezvolţi. Va trebui să muncești mult să te dezvolţi din acest nivel.


Așadar, 13 puncte…

nivelul Durerii al conștiinței. Poţi cădea în acest nivel când îţi moare cineva drag. Mai poţi cădea dacă devii depresiv. Îţi trebuie un timp să-ţi revii şi să atingi un nivel mai înalt al conştiinţei.


14 puncte…

…nivelul Apatie al conștiinței. Aici te simţi constant supărat sau deprimat. Crezi că totul e în afara controlului tău şi că ești o persoană neajutorată. Ar trebui să înţelegi cum funcţionează puterea gândului. În acest fel vei scăpa de gândurile negative şi te vei lăsa înconjurat de evenimente pozitive.


15 puncte…

Nivelul Vinei al conştiinţei. Acesta este nivelul în care te simţi vinovat pentru ceva ce ai facut. Nu e ceva trecător. E o vină apăsătoare pe care o simţi continuu. Nu e un nivel prea plăcut în care să fii şi ar trebui să ieşi din el încercând să te ierţi pentru orice ai fi făcut. Încearcă să-ţi exprimi recunoştinţa pentru lucrurile bune din viaţa ta şi nu fi prea dur cu tine.


Si în final, nivelul 16…

…nivelul Ură al conştiinţei. Acesta e cel mai slab nivel al conştiinţei. În acest nivel te urăşti pe tine si pe cei din jur.  Nu mai găseşti nici un scop în a trăi şi probabil te gândești să te sinucizi. Mulţi prizonieri sunt la acest nivel. Ar trebui să te distanţezi de influențe negative şi să-ţi începi viaţa de la 0. Ar trebui să găseşti modalităţi să-ţi îmbunătăţeşti viaţa, de exemplu prin a-ţi plănui obiective pozitive.

Practic felul cum te simţi în situaţiile normale de zi cu zi, îţi dă nivelul de conştiinţă la care ești in prezent, însă pot apărea fluctuaţii. De exemplu, atunci când eşti pus într-o situaţie de stres sau presiune, poţi să devii paranoic şi să te închizi in tine (Frica),  poţi să începi sa ţipi la lume (Mânia) sau poate devii defensiv (Mândria). Acela e nivelul minim la care poţi fi. Sau dacă experimentezi ceva ce-ţi place foarte mult, atunci te poţi simţi încurajat să faci mai mult(Nivelul Curajului) şi poţi vedea lumea ca o lume plină de oportunităţi (nivelul Acceptare) sau poate pentru un moment, poţi simţi Bucuria. Chiar dacă foarte puţini ajung cu adevărat la acest nivel asta nu înseamnă că nu poţi  tinde spre aşa ceva.

Totul din jurul tău poate avea efect asupra nivelului de conştiinţă. Televizorul, filmele, cărțile, siturile pe care le vizitezi, persoanele pe care le cunoşti, lucrurile pe care le vizitezi, obiectele din jurul tău, chiar şi mâncarea. Ştirile, de exemplu, sunt predominate de informaţii care se încadrează la nivelurile de frica sau dorință. Dacă tu eşti la un nivel mai înalt, acestea ţi-l va diminua.
Cel mai important lucru pe care putem să-l facem este să ne ridicam nivelul individual de conştiinţă. Când facem acest lucru, răspândim niveluri mai înalte şi celor din jurul nostru. Ţine minte, 85 % din populaţie se află sub nivelul curajului. Dacă am avea curajul să trăim cu toţii măcar la nivelul curajului..ce lume minunată am avea



Viata m-a invatat ca: - lumea este amabila, daca eu sunt amabil; ca persoanele sunt triste, daca eu sunt trist; ca toti ma iubesc, daca si eu ii iubesc; ca toti sunt rai, daca eu ii urasc; ca exista fete zambitoare, daca eu le zambesc; ca exista fete amarate, daca eu sunt amarat; ca lumea este fericita, daca eu sunt fericit; ca lumea se supara, daca eu ma supar si ca exista persoane recunoscatoare, daca eu sunt recunoscator.

Viata este ca o oglinda: daca zambesc, oglinda imi intoarce zambetul. Atitudinea pe care o am in fata vietii este aceeasi pe care viata o va lua fata de mine.
Cine vrea sa fie iubit, sa iubeasca!

Unicul motiv ca sa fii fericit este pentru ca tu hotarasti sa fii fericit.
Factorii care distrug fiinta umana sunt:
Politica fara principii, placerea fara angajament, bogatia fara munca, intelepciunea fara caracter, afacerile fara de morala, stiinta fara umanitate si rugaciunea fara caritate.

Învăţăm, greşind, să iertăm,
Învăţăm, căzând, să zburăm,
Învăţăm, suferind, să vindecăm,
Învăţăm, încătuşaţi, să ne eliberăm,
Învăţăm, mirându-ne, să înţelegem,
Învăţăm, îndoindu-ne, să credem,
Învăţăm, plecând, să ne întoarcem,
Învăţăm, pierzând, să învingem,
Învăţăm, tăcând, să vorbim,
Învăţăm, plângând, să zâmbim,
Învăţăm, distrugând, să construim,
Învăţăm, cerând, să dăruim,
Învăţăm, urând, să iubim
Învăţăm, trăind, să trăim...

Change For A Dollar

vineri, 10 februarie 2012




A binecuvanta
de Pierre Pradervand
Cand va treziti, binecuvantati ziua care incepe, deoarece vine plina de daruri nevazute, pe care le veti chema catre voi prin aceasta binecuvantare, pentru ca a binecuvanta inseamna ca sunteti constienti de numarul infinit de daruri prezente in fiecare colt al Universului si le chemati catre voi.
 
Atunci cand treceti pe langa oameni pe strada, in autobuz, la locul de munca, la cel de relaxare, binecuvantati-i pe acestia. Pacea binecuvantarii ii va insoti pe drumul lor si blanda lumina a acesteia se va revarsa si ii va calauzi pe cale. Atunci cand va intalniti si discutati cu diverse persoane, binecuvantati-le sanatatea, munca, bucuria, relatia cu Dumnezeu, cu ei insisi si cu altii. Binecuvantati-le aspectul financiar si abundenta din vietile lor, binecuvantati in orice fel imaginabil pentru ca aceste acte nu numai ca vor sadi semintele vindecarii in viata acestora, dar si pentru voi, intr-o buna zi, vor rasari roadele acestor acte si va vor lumina viata acolo unde ea parea arida.
 
Atunci cand cineva va raneste si se poarta cu tine intr-un mod jignitor, raspundeti-i cu o binecuvantare; binecuvantati cu bucurie, sincer, complet, pentru ca astfel de actiune care porneste din inima se constituie ca un scut care va protejeaza de efectul actiunii lor si care face ca sageata indreptata catre voi sa ricoseze.
 
A binecuvanta insemna ca din adancul fiintei tale, din cel mai launtric colt al inimii, sa doresti binele in mod neconditionat, complet, fara a astepta ceva in schimb. A binecuvanta inseamna a recunoaste si a preaslavi ceea ce este darul lui Dumnezeu.
 
A binecuvanta inseamna a invoca astfel ca grija Divina sa se reverse peste cel la care ne gandim, inseamna a vorbi sau a gandi cu recunostinta.
 
A binecuvanta tot ceea ce ne inconjoara, fara nici o forma de discriminare, este cea mai inalta forma de a darui. Cei pe care ii binecuvantam nu vor sti niciodata de unde a aparut acea raza de soare pe cerul innnourat al vietii lor, iar noi rareori vom vedea lumina care se revarsa in vietile lor.
 
Cand ceva in vietile voastre nu merge asa cum doriti, cand ceva neasteptat va darama planurile si va pune la pamant, binecuvantati cu fervoare, pentru ca viata va invata o lectie, pe care chiar voi ati acceptat sa o primiti.
Incercarile prin care trecem sunt binecuvantari ascunse si cete de ingeri ne insotesc in acestea.
 
A binecuvanta inseamna a deveni constient de frumusetea universala, omniprezenta ascunsa ochilor nostri; inseamna sa activezi legea universala a atractiei, lege care va aduce in viata noastra, din cele mai indepartate colturi ale Universului, lucrurile de care ne vom bucura.
 
Este imposibil sa binecuvantezi si sa judeci in acelasi timp! Deci, pastrati-va permanent intentia de a binecuvanta tot ceea ce intalniti, pentru ca astfel, intr-o buna zi, veti vedea in tot ceea ce va inconjoara prezenta lui Dumnezeu."
 

joi, 2 februarie 2012




Cescuta

O familie a plecat intr-o excursie in Anglia pentru a cumpara ceva dintr-un frumos magazin de antichitati, pentru celebrarea celei de a 25-a aniversari de la casatorie.
Amandurura le placeau antichitatile si produsele din argila, ceramice, in special cestile de ceai.
Au observat o ceasca exceptionala si au intrebat:"Putem sa vedem cescuta aceea? Nu am vazut niciodata ceva atat de frumos."
In timp ce doamna le oferea ceea ce cerusera, cescuta de ceai a inceput sa vorbeasca:
"Voi nu puteti sa intelegeti. Nu am fost de la inceput o cescuta de ceai. Candva am fost doar un bulgare de argila rosie. Stapanul m-a luat si m-a rulat, m-a batut tare, m-a framantat in repetate randuri iar eu am strigat: "Nu face asta!", "Nu-mi place!", "Lasa-ma in pace," dar el a zambit doar si a spus cu blandete:"Inca nu!"
Apoi, ah! Am fost asezata pe o roata si am fost invartita, invartita, invartita. "Opreste!" Ametesc! O sa-mi fie rau!" am strigat. Dar stapanul doar a dat din cap si a spus, linistit: "Inca nu." M-a invartit, m-a framantat si m-a lovit si m-a modelat pana a obtinut forma care i-a convenit si apoi m-a bagat in cuptor. Niciodata nu am simtit atata caldura. Am strigat, am batut si am izbit usa .
"Ajutor! Scoate-ma de aici!" Puteam sa-l vad printr-o deschizatura si puteam citi pe buzele sale in timp ce clatina din cap dintr-o parte in alta: "Inca nu."
Cand ma gandeam ca nu voi mai rezista inca un minut, usa s-a deschis. Cu atentie m-a scos afara si m-a pus pe raft... am inceput sa ma racoresc. O, ma simteam atat de bine!" Ei, asa este mult mai bine" m-am gandit. Dar, dupa ce m-am racorit, m-a luat, m-a periat si m-a colorat peste tot. mirosurile erau oribile. Am crezut ca ma sufoc. "O, te rog, inceteaza, inceteaza, am strigat!" EL doar a dat din cap si a spus: "Inca nu!"
Apoi, deodata m-a pus din nou in cuptor. Numai ca acum nu a mai fost ca prima data. Era de doua ori mai fierbinte si simteam ca ma voi sufoca. L-am rugat. Am, insistat. Am strigat. am plans, eram convinsa ca nu voi scapa. Eram gata sa renunt. Chiar atunci usa s-a deschis si EL m-a scos afara si, din nou, m-a asezat pe raft, unde m-am racorit si am asteptat si am asteptat intrebandu-ma: "Oare ce are de gand sa-mi mai faca?"
O ora mai tarziu mi-a dat o oglinda si a spus:"Uita-te la tine." Si m-am uitat. Aceea nu sunt eu; aceea nu pot fi eu. Este frumoasa. Sunt frumoasa!!!
El a vorbit bland: " Vreau sa tii minte, stiu ca a durut cand ai fost rulata, framantata, lovita, invartita, dar, daca te-as fi lasat singura, te-ai fi uscat. Stiu ca ai ametit cand te-am invartit pe roata, dar, daca m-as fi oprit, te-ai fi desfacut bucatele, te-ai fi faramitat. Stiu ca a durut si ca a fost foarte cald in cuptor si neplacut, dar a trebuit sa te pun acolo, altfel te-ai fi crapat. Stiu ca mirosurile nu ti-au facut bine cand te-am periat si te-am colorat peste tot, dar, daca nu as fi facut asta, niciodata nu te-ai fi calit cu adevarat. Nu ai fi avut stralucire in viata.
Daca nu te-as fi bagat pentru a doua oara in cuptor, nu ai fi supravietuit prea mult fiindca acea intarire nu ar fi tinut. Acum esti un produs finit. Acum esti ceea ce am avut in minte prima data cand am inceput sa lucrez cu tine."

Morala este aceasta:
Dumnezeu stie ce face cu fiecare dintre noi. EL este OLARUL, iar noi suntem argila LUI. EL ne va modela, ne va face si ne va expune la presiunile necesare pentru a fi lucrari perfecte care sa implineasca buna, placuta sfanta SA voie.
Daca viata pare grea si esti lovit, batut si impins aproape fara mila; cand lumea ti pare ca se invarteste necontrolat; cand simti ca esti intr-o suferinta ingrozitoare, cand viata pare cumplita, fa-ti un ceai si bea-l din cea mai draguta ceasca, aseaza-te si gandeste-te la cele citite aici si apoi discuta putin cu OLARUL.

"Asta imi este toata misiunea si rostul pe pamant, pentru care m-a inzestrat cu daruri - desi eu sunt nevrednic. Pentru asta sunt solicitat în toate partile, ca sa propovaduiesc iubirea lui Dumnezeu si sfintirea oamenilor prin iubire. De alte ganduri si rosturi sunt strain."

Pr. Arsenie Boca


Pierderea imbolnaveste. Câstigul vindeca (2)


Pierderile mici
1. Celulele (de exemplu)
Asa cum am spus mai sus, pierdem zilnic in jur de 1 milion de celule. Da, si eu si tu, si fiecare dintre noi – nimeni nu este scutit.
Insa ceea ce este interesant este ca la aceasta pierdere NIMENI nu se supara, chiar deloc. Sau poate exista oameni tristi din cauza asta, insa eu cel putin n-am vazut in viata mea un om care sa-si planga “sarmanele celule decedate” (poate am prea putina experienta de viata).
Asadar te intreb: De ce nu te superi ca pierzi atat de multe celule, insa te superi cand te lasa iubitul/iubita.
Mda, ai putea sa-mi raspunzi : “Pentru ca ea are mai multe celule”.
Ideea care vreau s-o subliniez este ca prima situatie o PERCEPEM ca fiind o pierdere (pierderea iubitei), in timp pe cealalta (pierderea celulelor) nu o percepem, adica nu realizam ca in acest moment de fapt cad de pe noi cateva mii de celule.
Si chiar daca devenim constienti de aceasta pierdere de celule, o vedem/percepem ca pe un mers natural al lucrurilor, asadar ca pe un castig. Pe principiul, atata timp cat imi pierd celulele zilnic, inseamna ca raman sanatos, deoarece celulele moarte cad si nu stau sa putrezeasca pe mine. Asadar aceeasi pierdere de celule a devenit un castig in momentul in care AM ALES s-o percep ca si un castig.

2. Timpul
Un alt exemplu sugestiv. Se pierde incet secunda dupa secunda, insa, la fel, n-am vazut niciun om care sa planga dupa secunda care tocmai s-a dus, deoarece nu e constient de aceasta pierdere. Secunda se duce se pierde, insa omu n-o percepe ca pierdere. In schimb realizeaza ca a pierdut 20 de ani de viata incepe sa simta din plin sentimentul pierderii.
De ce se intampla asta?
Deoarece PERCEPE pierderea, CREDE ca intradevar a pierdut ceva.
Pe de alta parte, alt om poate spune mi-am folosit ultimii 20 de ani pentru a-mi construi o cariera, pentru a invata lucruri noi, sau, la fel de bine, pentru a ma relaxa si a ma bucura de viata nefacand nimic… si sa vada ca un CASTIG oricare din aceste situatii.
Diferenta este si aici de perceptie, un om poate vedea relaxarea ca o pierdere de vreme in timp ce altul o poate vedea ca un castig. (aceeasi relaxare)
Altul poate percepe statutul de angajat ca o pierdere, deoarece visul sau de mic era sa devina patron, in timp ce altii ar da orice pentru un serviciu stabil care sa-i ofere strictul necesar pentru un trai decent. Acelasi loc de munca, reprezina o pierdere pentru cel care vrea sa devina patron, si un castig pentru cel care isi cauta un loc de munca sigur si comod.
Intrebare:
A inteles toata lumea ca pierderea si castigul tin exclusiv de perceptia MEA ?
EU DECID daca sunt in castig sau in pierdere, eu aleg sa vad lucrurile din jur ca fiind un castig sau, din contra, ca fiind o pierdere.

La fel, EU DECID daca a munci este o pierdere de vreme si singurul scop (castig) in viata este relaxarea, asa cum tot EU DECID sa vad relaxarea ca o pierdere de vreme si munca ca pe un castig.
In realitate niciuna din afirmatii nu este corecta cand vorbim de sanatate.
Pentru a ne insanatosi e nevoie sa vedem relaxarea ca un castig si munca tot un castig. Si orice alt lucru ca un castig (un dar de Sus, daca vrei).
“NIMIC nu e pierdere, si ORICE e castig“ – aceasta este formula sanatatii, gandirea oamenilor sanatosi.

Societatea ne invata (prost) ca este mereu nevoie sa sacrifici (sa pierzi) ceva, pentru a castiga altceva.
E nevoie sa fii la inceput nefericit pentru ca apoi sa poti fi fericit.
E nevoie sa traiesti in pierdere, sa-ti refuzi/reprimi dorintele pentru a abia apoi sa poti experimenta castigul.
Normal ar fi fac exact ce-mi place, adica sunt in castig, pentru ca si in viitor sa fiu tot in castig, si nu e nevoie sa pierd NIMIC pentru asta.
La noi se spune peste tot:
“Sacrific/Pierd distractia pentru cariera”
“Sacrific/Pierd timpul pentru munca”
“Sacrific/Pierd liberatea pentru scoala”
“Sacrific/Pierd libertatea sexuala pentru familie”
“Pierd/Cheltuiesc banii pe cresterea copiilor”
Nu, nu, nu.
Desi pentru lumea aceasta (intoarsa pe dos) in care traim lucrurile de mai sus ne suna cumva normal si obisnuit, pentru BIOLOGIA noastra pierderea este INTOLERABILA, indiferent cat de mica e.
“Sanatatea noastra nu suporta pierderea”
Astfel pentru a satisface nevoia de castig a biologiei noastre e nevoie sa fim 100% in castig. Castigatori in perioada in care muncim pentru a obitne un lucru, si la fel de castigatori in perioada in care culegem roadele acelei munci.
Eu sunt in castig acum cand scriu acest articol, si n-o sa fiu cu nimic mai in castig cand il voi termina de scris, ci voi fi 100% in castig exact cum sunt ACUM la momentul scrierii. Cand zic “suta la suta in castig” inseamna ca mai in castig de atat (cat sunt acum) NU se poate.
E ca si cum ai spune:
“Nimic nu ma poate face mai fericit decat sunt deja”
Daca acum cand lucrez sunt in maximul implinirii, adica in castig total, cum voi putea fi si mai fericit dupa ce voi termina, daca sunt deja la maximum ?
Asadar la nivel de PERCEPTIE trebuie ca toate lucrurile pe care le facem, fara exceptie, sa fie UN CASTIG:
Cand muncesti esti la fel de “in castig” ca si cand pirmesti salariul.
Invatatul este la fel de implinitor ca si luarea examenelor.
Orice drum/calatorie este la fel de satisfacatoare ca si sosirea la destinatie.

Kahlil Gibran face referire la aceste aspecte in capodopera “Profetul”, unde ne sugereaza ca daca nu putem gasi placere in munca pe care o facem, ne este mai de folos sa cersim de la cei care cu bucurie isi castiga banii. Nu stiu pentru “omul modern” cat de ok suna asta, insa pentru Biologia noastra este cu siguranta un indemn sanatos:

‎”Când munciţi deveniţi un fluier, prin care murmurul orelor se schimbă în cântece.
‎Dar ce înseamnă să munceşti cu dragoste?
Înseamnă să ţeşi stofa cu fire toarse din sufletul tău,
ca şi când iubita‑ţi ar trebui să o poarte,
Înseamnă să clădeşti o casă cu tragere de inimă,
ca şi când iubita‑ţi ar trebui să o locuiască,
Înseamnă să semeni boabele cu duioşie, iar spicele să le seceri cu bucurie,
ca şi când iubita‑ţi ar trebui să mănânce pâinea caldă,
Înseamnă să pui în toate lucrurile pe care le faci o fărâmă din sufletul tău.
Şi, dacă nu poţi să munceşti cu dragoste ci cu scârbă,
atunci mai bine părăseşte lucrul tău şi aşează‑te la poarta templului
spre a primi pomană de la cei care cu bucurie muncesc
Iar dacă, cu nepăsare, vei face pâinea, va fi o pâine amară,
care nu va potoli decât pe jumătate foamea omului.
Deoarece dacă, fără tragere de inimă, vei stoarce mustul din struguri,
atunci nepăsarea ta ca o otravă se va răspândi în acel vin.
Şi chiar dacă vei cânta asemeni îngerilor, dar nu vei iubi cântecul,
auzul oamenilor va rămâne surd la glasul zilei ca şi la acel al nopţii.”
-Citat din cartea “Profetul” de Kahlil Gibran -


,,(Acest citat chiar mi-a placut) - este in rezonanta cu sufletul meu....." Yani


Un alt aspect important in ceea ce priveste perceptia castigului, este modul in care ne raportam la timp.
Timpul NU il pierdem niciodata, ci il transformam.
Pur si simplu expresia “pierd timpul” sau “pierd vremea” nu este adecvata, deoarece ne autoinducem perceptia pierderii (care asa cum am stabilit, e impotriva naturii).
Timpul putem doar sa-l transformam.
Transform timpul in munca, sau la fel de bine in relaxare, stat la soare, iesit in oras, odihna sau somn.
Pot transforma timpul in distractie, in ascultatul muzicii, in statul pe interenet si asa mai departe… insa niciodata nu-mi induc credinta ca AM PIERDUT timp, ci totul trebuie perceput ca o forma de CASTIG.. In orice exista un castig, chiar daca este unul doar de experienta, tot castig se numeste.
PIERDEREA NU ESTE SANATOASA chiar daca este de timp, bani, secunde, fire de par din cap, ceule moarte sau orice altceva. Sau mai bine zis perceptia pierderii, ca nimic nu este pierdere decat daca eu ALEG s-o percep astfel, refunzand in acelasi timp sa observ si partea buna a lucrurilor, CASTIGUL.