marți, 26 aprilie 2011



Despre imperfectiunea noastra

Am cautat tot timpul sa fiu apreciat, acceptat, iubit – fara sa-mi dau seama ca totul nu este decat o poveste. Am cautat perfectiunea. Si de fiecare data cand fac o greseala simt nevoia sa-mi apar imaginea – “ei bine, nu sunt decat un om. Nu sunt perfect. Numai Dumnezeu este perfect”. Aceasta a devenit scuza mea, pentru toate greselile pe care le-am comis de-a lungul vietii. Inca de copil mi s-a spus: “numai Dumnezeu este perfect. Intreaga creatie a lui Dumnezeu este perfecta, cu exceptia oamenilor”

Tema de reflectie:

-Nu poti fi niciodata ceea ce nu esti. Nu poti fi decat tu insuti, iar acest lucru se petrece chiar acum.

-Tot ceea ce exista in creatia lui Dumnezeu este perfect. Daca nu constientizam aceasta perfectiune a noastra, acest lucru se datoreaza numai faptului ca intreaga noastra atentie este focalizata asupra povestii in care am ajuns sa credem. Minciunile din aceasta poveste ne impiedica sa vedem adevarul.


Pacea interioara

“Adevarul nu poate fi decat cunoscut sau simtit”

Vocea cunoasterii ne spune ce suntem si ce nu suntem. Ea incearca intotdeauna sa explice realitatea din jur. Ea mai poate fi numita si mincinosul care traieste in capul omului.

De regula, vocea minte cu nerusinare, caci ea exprima numai ceea ce am invatat, si am invatat atatea minciuni, indeosebi in ceea ce ne priveste. Ori de cate ori ne judecam singuri ne gasim vinovati (imperfecti) se ne autopedepsim.

Solutia cea mai simpla pentru imblanzirea mincinosului, consta in a nu mai crede in cuvintele sale.

Oamenii cred atat de multe minciuni. Unele sunt atat de subtile si de convingatoare incat ajungem sa ne bazam intreaga realitate virtuala pe ele, fara macar sa observam ca sunt minciuni.

Tema de reflectie:

-Omul nu are nevoie de dialogul sau interior. El poate cunoaste si fara a gandi, cu ajutorul perceptiilor si a simturilor sale. De ce sa ne risipim energia spunandu-ne lucruri pe care le cunoastem dejà sau facandu-ne griji in legatura cu altele pe care nu le cunoastem? Cand vocea mentala inceteaza sa mai vorbeasca, omul experimenteaza starea de pace interioara.


Emotiile sunt reale

Emotiile noastre sunt reale. Orice emotie se naste direct din spirit, din integritatea noastra, fiind absolut autentica.

Este imposibil sa te preface ca simti ceva. Poti incerca sa-ti reprimi emotiile, sa le justifici sau sa minti, dar ceea ce simti este cu siguranta autentic.

Vocea cunoasterii inventeaza o poveste legata de emotiile noastre, noi percepem povestea ei si incercam sa ne reprimam sentimentele. Ori de cate ori ne simtim rusinati de emotiile noastre, noi le justificam si incercam sa le explicam in fel si chip. Minciunile ne otravesc treptat mintea, si aproape nimeni nu mai manifesta sublima emotie a iubirii.

Tema de reflectie”

-Orice emotie pe care o simtim este reala. Ea reprezinta adevarul, caci se naste direct din integritatea spiritului nostrum. Nimeni nu poate falsifica ceea ce simte. Emotiile pot fi justificate sau reprimate, altii pot fi mintiti in legatura cu ceea ce simtim, dar in ceea ce ne priveste, putem fi siguri ca ceea ce simtim este autentic

-Emotiile reprezinta cea mai importanta parte a povestii noastre personale, deoarece ne invata cum sa ne descurcam in viata pe care o ducem.


Scrieti-va povestea cu iubire

A trai in iubire inseamna a renaste.

Atunci cand iubesti, cinstesti si respecti viata, povestea pe care o creezi devine un love-story continuu. A iubi viata inseamna a te bucura de toate manifestarile ei, iar acest lucru se realizeaza fara nici un efort. Viata poate fi atat de frumoasa.

Iubirea este ceva atat de simplu. Nimic nu este mai usor si mai minunat decat sa iubesti, dar ea trebuie sa inceapa cu tine insuti. Atunci cand te iubesti pe tine insuti si iti constientizezi iubirea, toate celelalte relatii se imbunatatesc.

Iubirea si respectul sunt cele mai mari lectii pe care le putem preda copiilor nostri.

Viata este darul cel mai pretios pe care-l putem primi,iar arta de a trai este arta suprema.

Tema de reflectie:

-Cea mai buna modalitate de a ne scrie povestea vietii este iubirea.

-Orice activitate din viata noastra poate deveni un ritual al iubirii: mancatul, plimbatul, vorbitul, munca, joaca.

-Singura modalitate prin care poti cunoaste iubirea consta in a o experimenta, in a avea curajul de a sari in marele ocean de iubire, percepand-o in totalitatea ei. Cel care experimenteaza iubirea nu o poate explica in cuvinte, dar o vede pretutindeni si in toata lumea.

In concluzie:

Cand te nasti nu stii cine esti, dar corpul tau stie atat cine este, cat si ce are de facut.

Omul este un inger, iar viata sa este un mesaj. Puteti fi un mesager al minciunilor, fricii si distrugerii, sau un mesager al adevarului, al iubirii si al creatiei.

Raiul este o poveste minunata, el este chiar aici la indemana noastra, a tuturor, dar iti trebuie ochi ca sa-l poti percepe.

Cand vocea cunoasterii devine vocea integritatii, noi ne intoarcem la adevar, la iubire, in rai, si traim din nou fericiti.


Fragmente din cartea "Vocea cunoasterii" de Don Miguel Ruiz si Janet Mills